Foto: Redd Barna/Mats Lignell
Dette er den kaldeste vinteren i Kabul på 15 år. For barn som allerede er svake av underernæring og som ikke har verken skikkelig tak over hodet eller tepper til å beskytte seg mot sprengkulden, kan dette bli livsfarlig.

Det er meldt mye snø den kommende uken og temperaturen er forventet å stupe til 17 kuldegrader. Det er flest barn under fem år som har dødd på grunn av kulden – de er mest sårbare i slikt ekstremvær.

Kabul er hardt rammet av den strenge vinteren. Det samme er Afghanistans nordre og sentrale provinser. Her er mange barn allerede alvorlig svekket av underernæring på grunn av tørke og høye matvarekriser. Redd Barna er i gang med nødhjelpen. Vi har allerede delt ut strikkeluer til barn – det er en enkel måte å holde små barn varme på. I tillegg har vi delt ut over 2000 presenninger så folk skal få tak over hodet og tepper.

Brutal vinterkulde

– Dette har vært en brutal vinter. Barna har lite til å beskytte seg mot den bitende kulda med. Mange prøver å overleve uten skikkelig tak over hodet eller pledd, uten drivstoff, mat, varme klær eller sko. Om natten faller temperaturen faretruende lavt. Dette truer livene til de yngste barna. Det er avgjørende at vi får ut hjelpen til familiene raskt så barna kan få beskyttelse, sier Redd Barnas landdirektør i Afghanistan, Bob Grabman.

Foto: Redd Barna/Mats Lignell
– Dette har vært en brutal vinter. Barna har lite til å beskytte seg mot den bitende kulda med, sier Redd Barnas landdirektør i Afghanistan Bob Grabman.

Mange barn nord i landet overlever allerede bare på brød og te på grunn av matkrisen, som har rammet tre millioner mennesker – hvorav en million barn. Avlingene har slått feil på grunn av tørke og prisen på hvete har steget med nesten 60 prosent. Foreldrene til disse barna har ikke råd til å kjøpe nok mat til å mette familiene sine.

Null beskyttelse mot kulden

Det finnes mer enn 30 uformelle bosettinger i Kabul, der det bor minst 20 000 mennesker, som har blitt tvunget til å flykte fra hjemmene sine på grunn av den dårlige sikkerhetssituasjonen og økonomiske problemer.

Der bor folk enten i tynne telt eller enkle leirhus med liten eller ingen beskyttelse mot kulden.

Selv om barnedødeligheten i Afghanistan har falt med 50 prosent det siste tiåret, har barna fremdeles svært tøffe liv.

– Barna dør fordi de allerede er blitt svake av underernæring. Kulden gjør dem enda mer sårbare for dødelige sykdommer som lungebetennelse, sier Rob Grabman.

Foto: Redd Barna/Mats Lignell
En gutt måker snøen av plastikken som dekker takene på de enkle leirehusene til internflyktningene i en uformell bosetting utenfor Kabul.
Foto: Redd Barna/Zubair Shairzay
Livet er tøft for barna i de uformelle bosetningene utenfor Kabul. De mangler skikkelig tak over hodet og tepper til beskyttelse mot kulden.