Sør-Sudan er verdens nyeste stat. Etter flere tiår med krig, har den unge nasjonen en tøff start. Mange av barna har aldri hatt tilgang verken til skole, medisinsk hjelp eller beskyttelse fra krigen. Fremdeles er titusener av barn hjemløse og med akutt behov for nødhjelp etter kampene som brøt ut i grenseområdene mot Sudan i nord i mai og juni.

Slik opplever barn i Sør-Sudan selv livet på flukt:

Achil (12): 

– Klokken fire om ettermiddagen sirklet et Antonov-fly over huset vårt tre ganger før den første bomben smalt. Mor ba oss holde sammen. Litt senere sovnet vi til lyden av skyting. Skytingen holdt fortsatt på da vi våknet, forteller Achil.

Foto: Redd Barna/Jenn Warren
Mange internt fordrevne flyktninger i Sør-Sudan bor i teltleire under trærne.

Moren samlet sammen det mest nødvendige før hun og barna løp til Anet Town. Derfra gikk familien i fire dager før de ankom flyktningleiren i Mayen Abun. De var alle utslitt etter den lange reisen, og Achils mindre søsken gråt.

– Vi liker oss ikke i Mayen Abun. Livet er helt annerledes her. Vi har ikke tilgang til nok mat. Vi er hjemløse, og mor gråter hver kveld. Faren vår ble drept i fjor, sier Achil.

Å bo i en flyktningleir er svært utfordrende, spesielt for barn. Mange opplever også svært vanskelige situasjoner under flukten.

Alek (9):

– Flyktningleiren er ikke noe bra sted å bo. Det er mangel på mat, og ikke nok drikkevann. Under flukten kom jeg bort fra moren min, men heldigvis fant jeg henne igjen ved Anet Town. Derfra flyktet vi sammen til Mayen Abun. Her bor vi under trærne, og om natten sover vi inne på skolen. Vi trenger mat og husly før regntida kommer, sier Alek.

Foto: Redd Barna/Jenn Warren
Barna trives ikke i de provisoriske flyktningleirene, men savner hjemmene sine.

Agnes (15):

– Jeg liker ikke krigen. Krigen har gjort meg hjemløs og jeg vet ikke hvor faren min er. Vi har verken mat, klær eller husly. Vi måtte løpe fra alle klærne våre, og vi har heller ikke noe sengetøy. Mor har heller ikke penger til mat eller klær, sier Agnes.

Lual (14):

– Jeg liker ikke dette stedet fordi vi er hjemløse og bor under trærne. Vi blir våte av regnet og varmen fra sola slår oss ut, sier Lual.

Redd Barnas trygge lekeområder for barn gir mange barn et etterlengtet pusterom. Barn på flukt har behov for et avbrekk fra den tøffe hverdagen. De trygge lekeområdene er opprettet for å la barn være barn.

Manut (10):

– Jeg liker de barnevennlige sonene fordi her kan jeg leke med andre barn. Vi spiller spill og jeg har fått meg mange nye venner. Jeg liker å tegne og fargelegge tegningene mine. Vi får selv velge blant alle de morsomme spillene. Det er godt å være her, sier Manut.

Achil (12):

– Vi liker Redd Barna fordi de barnevennlige sonene gir oss noe å gjøre og får oss til å glemme alt vi har vært igjennom, sier Achil.

Alek (9):

– Redd Barnas trygge lekeområder er bra for å holde humøret vårt oppe. Vi håper Redd Barna vil fortsette å gi oss et pusterom i hverdagen, sier Alek.