Foto: Redd Barna
Barna ligger på bakken mens foreldrene står i kø for å registrere seg i Bee-yoo-lay i Liberia. Livet som flyktning er tøft for alle, men de aller mest sårbare er barna som har flyktet fra Elfenbenskysten uten familiene sine.

Så langt har rundt 20 000 mennesker – hvorav mer enn halvparten er barn – flyktet fra de vestre delene av Elfenbenskysten til Liberia som følge av volden og den politiske uroen i landet. Opptøyene oppstod etter at president Laurent Gbagbo nektet å gi fra seg makten da han tapte valget i november. Situasjonen er så anspent at Elfenbenskystens FN-ambassadør Youssoufou Bamba advarer om at landet står på randen av folkemord.

Et Redd Barna-team har besøkt seks landsbyer i Liberia på grensen til Elfenbenskysten. Der fant de 59 barn som var helt på egenhånd og åtte foreldre som var knust etter å ha mistet barna sine i kaoset mens de flyktet. Noen av barna måtte klare seg selv også før de flyktet fra hjemlandet. Andre har blitt sendt av foreldrene over til sikkerheten i Liberia sammen med naboer.

– Noen foreldre sender barna sine over grensen sammen med venner eller naboer. Men det er også barn som er helt alene. Disse barna er åpenbart i stor, alvorlig fare for å bli misbrukt og utnyttet, sier Redd Barnas landdirektør i Liberia Ranjan Poudyal.

Foto: REUTERS/Luc Gnago fra AlertNet
Urolighetene i Elfenbenskysten oppstod etter at president Laurent Gbagbo nektet å gi fra seg makten da han tapte valget mot opposisjonsleder Alassane Ouattara i november.

Må arbeide for å overleve

Felles for alle disse barna er at utdanningen deres brått har blitt avbrutt. Mange har dessuten begynt å arbeide på gårder for å betale for seg.

– Selv om folk krysser frem og tilbake over grensen, er disse barna i fare for å miste kontakten med foreldrene totalt, sier Poudyal.

Alle flyktningene som kommer til Liberia går en tøff tilværelse i møte med mange store utfordringer. De kommer til et område som allerede har knapt ned ressurser, og der det er svært vanskelig å skaffe tak over hodet, rent drikkevann, mat og medisiner. Barna som kommer alene uten familiemedlemmer, er ekstra sårbare.

Foto: REUTERS/Luc Gnago fra AlertNet
En gutt gjør ablegøyer for fotografen i Gagnoa, men volden i Elfenbenskysten har drevet minst 20 000 barn og voksne på flukt til nabolandet Liberia.

Forebygger via radio

I Elfenbenskysten har Redd Barna satt i gang radiomeldinger på fransk og lokale språk
for at foreldre skal innse hvor viktig det er at de lærer barna sitt eget og foreldrenes navn, navnet på landsbyen de kommer fra og annen informasjon som kan gjøre det mulig for barna å finne igjen familien sin dersom de skulle komme bort fra dem. Radiomeldingene sendes opptil tre ganger om dagen, og spesielt i den hardt rammede vestre delen av landet.

– I et land hvor knapt halvparten av barn og unge kan lese og mer enn 50 prosent av de voksne er analfabeter, og der mange aviser og TV-kanaler tar politisk parti, er lokalradioene en rask, pålitelig og rimelig måte å sikre at meldingene våre når folket. Akkurat nå er meldingen fra Redd Barna krystallklar: Familier, hold dere samlet! Foreldre, vær sikker på at dere vet hvor barna er og at de vet hvordan de kan komme i kontakt med dere dersom de skulle komme bort fra resten av familien, sier Redd Barnas landdirektør i Elfenbenskysten Guy Cave.

Redd Barna samarbeider tett med lokale partnere og andre hjelpeorganisasjoner i både Elfenbenskysten og Liberia for å få oversikt over situasjonen og gi barna den riktige nødhjelpen.