Foto: Sylvain Cherkaoui / Redd Barna
Othniel (14) har vært medlem av en væpned gruppe i 9 måneder. Han lengter tilbake til skolen, og slik livet var tidligere.

 

Det foregår omfattende rekruttering av barnesoldater i Den sentralafrikanske Republikk. Rundt 10 000 barn, noen av dem helt ned i 8-års-alderen, har nå blitt rekrutterte som barnesoldater, viser en ny Redd Barna-rapport.

Othniel (14) har vært med i Anti-Balaka de siste ni månedene. Han ble vervet etter at hjemmet hans ble angrepet. Othniel var vitne til at de drepte moren hans og tok med seg alt de eide. Han vet ikke om faren hans er i live eller ikke.

 – Jeg begynte ikke med dette for å skade folk, bare for å kjempe mot fienden. Men jeg har drept i kamper siden jeg lot meg verve. Jeg ønsker livet slik det var, før jeg begynte med dette. Jeg vil ha mitt gamle liv tilbake, forteller Othniel.

"WAF.Presentation.Web.WAFTagEDoc" does not implement interface WAFTagProvider.

Foto: Sylvain Cherkaoui / Redd Barna
Maeva (16) er en av mange barn som har blitt utsatt for grusomme overgrep som følge av konflikten i Den sentralafrikanske Republikk.

FN får ikke gjort jobben

FNs fredsbevarende styrker overtok ansvaret for å beskytte sivilbefolkningen mot vold og overgrep i april 2014. Over et halvt år senere har UN Mission in the Central African Republic (MINUSCA) fortsatt ikke greid å sende inn hele styrken på 10 000 militær personell og 1820 sivilpoliti, viser rapporten

Imens utsettes barn for grusomme overgrep, som drap, gruppevoldtekter, slaveri, seksualisert vold.

Redd Barna ber nå alle involverte parter, inkludert verdenssamfunnet om å prioritere beskyttelse av barn i Den sentralafrikanske Republikk høyere.

– Verdenssamfunnet må øke innsatsen for å skaffe midler, slik at FN og andre organisasjoner skal kunne greie å beskytte barna, slippe fri barnesoldater og gi dem et skoletilbud, sier regionleder for sentral-Afrika i Redd Barna Anne Pedersen.

Foto: Sylvain Cherkaoui / Redd Barna
Eric får yrkesopplæring på Redd Barnas yrkesopplæringsprogram, slik at han skal kunne forsørge seg selv i framtiden.

Kidnappet, lurt og manipulert

Fattigdom og mangel på trygghet eller skolegang er i mange tilfeller årsaken til at barn verver seg til væpnede grupper. Særlig i flyktningleirer, der mange barn og unge er samlet, uten å ha noe å gjøre er steder der mange barn verves som barnesoldater.

– Mange barn blir tvunget til å verve seg. Andre blir lokket, lurt eller manipulert, blant annet ved å tilby mat, klær, penger eller beskyttelse, sier Pedersen.

 Barn som har mistet foreldrene sine er særlig lette å verve for væpnede grupper på jakt etter flere medlemmer. Pedersen forteller at Redd Barna jobber aktivt for å reintegrere barnesoldater i sivilsamfunnet og gjenforene dem med foreldrene sine.

– Vi sporer opp barnesoldater, sporer opp deres foreldre, eller andre omsorgspersoner og bringer dem tilbake til hverandre. Ved hjelp av psykososial støtte i egne tilrettelagte områder får barna som har opplevd grusomme hendelser bearbeidet traumene sine, sier Pedersen.

Foto: Redd Barna
Jules (12) kom hjem til mammaen sin, etter å ha vært medlem i en væpnet gruppe i flere måneder.

Jules (12) kom hjem

Forrige uke lanserte Redd Barna og FNs koordineringsorgan for nødhjelp (OCHA) prosjektet «Children of Peace», som skal gi barn i Den sentralafrikanske Republikk mulighet til å gå på skole.

Mange barn som verver seg som barnesoldater forteller i rapporten at de ikke har noe å vende tilbake til, eller noe mulighet for å forsørge seg. Dette forsøker Redd Barna og gjøre noe med.

– Vi oppretter også skoleklasser og driver yrkesopplæring som gir barn og unge et reelt alternativ til å verve seg til væpnede grupper, og mulighet for de som slutter som soldater til å kunne forsørge seg, sier Pedersen.

Jules (12) er blant dem som omsider kom tilbake til moren sin etter flere måneder som barnesoldat.

– Nå vil jeg jobbe, jeg vil lære noe og jeg vil begynne på skolen igjen. Jeg likte å gjøre lekser. Jeg ønsker å fortelle alle barn at de må fortsette på skolen. Og at de ikke må bli med i slike grupper som jeg har vært med i, sier Jules.