Foto: Opplysningskontoret for brød og korn/Lasse Fløde
– Dette er en veldig hyggelig aktivitet å gjøre sammen med barna og det er lett å bli revet med i bakingen selv. Vi på Bakerlandslaget jobber stadig med rekruttering, og hvem vet – kanskje blir det noen fremtidige bakere ut av disse elevene, sier bakemester Hammeren.

I forbindelse med markeringen av Verdens brøddag i høst deltok flere aktivitetsskoler i Oslo i bakekonkurranse om å lage det flotteste brøddyret. Ved Høyenhall aktivitetsskole var det iherdig konkurranseinnsats fra elevene og bidraget fra denne skolen gikk av med seieren.

I premie vant elevene «en bakedag med en landslagsbaker» og i forrige uke stilte Knut Hammeren fra Bakerlandslaget opp på Høyenhall aktivitetsskole.

Elevene ved Høyenhall er en bakeglad gjeng og har laget både pepperkaker og serinakaker før jul. Møtet med en landslagsbaker vakte derfor stor begeistring.

 – Tenk at jeg får møte en fra bakelandslaget, det er kult det, forteller Harald (7 år) med stort engasjement.

Han er veldig glad i å bake og syntes julekort av brøddeig er en morsom idé. Hvorvidt de kommer til å smake er han litt mer skeptisk til.

Foto: Opplysningskontoret for brød og korn/Lasse Fløde
Brøddyret som Høyenhall aktivitetsskole vant bakekonkurransen til Redd Barna og Opplysningskontoret for brød og korn med.

Baking med en landslagsbaker

Til julekortbakingen lagde Hammeren en egen brøddeig av rugmel og sukkerlake. I tillegg tok han med forskjellige bake- og pynteredskaper som elevene brukte iherdig i bakingen.

Med konditorpenn og former til å trykke ut bokstaver og figurer, kjevle og litt vann som lim, bakte og pyntet elevene flotte julekort til familie og venner. Og de var alle enige i at julekortene er noe av det morsomste de har bakt i år.

– Det er veldig gøy å bake når en har så fine ting å bake med, sier Ingrid (9 år) begeistret.

Harald var en av de mest entusiastiske bakerne. Han bakte julekort som han skal legge ved gaven til mamma og pappa.

– Man må jo så klart ha julekort til julegaven, og dette passer veldig fint med noe annet jeg har laget på juleverkstedet her på aktivitetsskolen, forteller Harald begeistret.

Han tror mamma blir overrasket over at hun får nettopp dette til jul.

Foto: Opplysningskontoret for brød og korn/Lasse Fløde
– Man må jo så klart ha julekort til julegaven, og dette passer veldig fint med noe annet jeg har laget på juleverkstedet her på aktivitetsskolen, sier Harald.

Fremtidige landslagsbakere blant elevene?

– Nå ønsker vi oss masse utstyr vi kan bake med ellers også, sier Sonja som jobber ved aktivitetsskolen.

Hun er veldig fornøyd med bakingen og konkurransen som ble initiert av Redd Barna og Opplysningskontoret for brød og korn.

– Dette kan vi gjerne gjøre igjen, det var en kjempemorsom aktivitet for barna. Og vi vil gjerne ha oppskriften, sier hun.

Landslagsbakeren ble selv veldig engasjert i bakingen med barna og lærte villig vekk konditorkunstner til elevene.

– Dette er en veldig hyggelig aktivitet å gjøre sammen med barna og det er lett å bli revet med i bakingen selv. Vi på Bakerlandslaget jobber stadig med rekruttering, og hvem vet – kanskje blir det noen fremtidige bakere ut av disse elevene, sier Hammeren.

Verdens brøddag ble markert med Norges største brødtorg i Spikersuppa i oktober og bakere fra hele landet stilte opp og solgte brød og bakervarer. Alle inntektene gikk til Redd Barna sitt arbeid for å sikre nok mat og bedre helse for barn i verden. Hammeren har selv vært med på markeringen flere år på rad.

– Jeg syntes det er et flott arrangement å være med på. Og samarbeidet med Redd Barna gjør det ekstra motiverende for oss bakere.

Hammerens oppskrift:

Kok opp like deler sukker og vann
Varm opp siktet rugmel i stekeovnen til 80 grader

Blandingsforholdene er 500 gram rugmel og 400-450 gram sukkerlake. Dette eltes i maskin varmt for å få en smidig deig, husk å pakke inn deigen i plast da den tørkes ut fort.

Skrivedeig: rugmel, kakkao og vann.
50 gram rugmel
25 gram kakao
Vann til ønsket tykkelse.

Lykke til!