Foto: Redd Barna/Gunn-Mariann Aase
Omlag 83 prosent av Nepals barn i skolealder har tilgang til skole, men mindre enn halvparten av dem fullfører grunnskolen, og kun ti prosent som er innmeldt i første klasse når 10. klasse

"1GOAL - Ett mål - utdanning for alle" er en kampanje som retter oppmerksomheten mot at 72 millioner barn ikke får skolegang. Redd Barna er et aktivt medlem av denne kampanjen. Verdens ledere har lovet at alle barn skal få skolegang innen 2015. Men målet vil ikke bli nådd hvis ikke innsatsen trappes opp.

Over hele verden engasjerer man seg i 1GOAL-kampanjen med FIFA, det internasjonale fotballforbundet, og GCE, Global Campaign for Education, i spissen. Verdensmesterskapet i fotball i Sør-Afrika i juni vil markere et høydepunkt for kampanjen.

Målet med aksjonen er blant annet å samle underskrifter på http://www.join1goal.org/.

Undervisningsopplegg

Foto: Global Campaign for Education
Manchester United-helt Rio Ferdinand er en av mange fotballspillere som støtter 1Goal-kampanjen og målet om utdanning for alle.

I tillegg til at fotballstjerner, toppolitikere og andre høyt profilerte personer støtter dette initiativet, vil også skolebarn over hele verden tirsdag 20. april gjennomføre en undervisningstime om retten til utdanning. Dette skjer også i Norge. Kirkekretsen skole i Brumundal, Norde Strand oppvekstsenter i Tau, Bjerka skole i Hemnes og Røyneberg skole i Sola er blant skolene som gjør dette, sistnevnte med Erik Thorstvedt til stede.

Hilary Clinton har gjort det, Lucas Radebe, Leeds United og FIFA’s president Sepp Blatter har signert, dronning Rania av Jordan har signert og FN’s generalsekretær Ban Ki Moon, Gordon Brown, britisk statsminister, og Robinho, fotballspiller fra Brazil og spillende for Manchester, Michael Essien fra Ghana og spiller på Chelsea og Melanie C, artist, har alle signert.

Mandag undertegner norske politikere og fotballspillere! Også Norges Fotballforbund har laget et eget undervisningsopplegg.