Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
Her er tre av ungdommene som har blitt intervjuet i rapporten, (f.v) Miriam Naoum, Mehmet Inan og Maria Skage El-Yousef. De tre var med på lanseringen, og snakket om temaene i rapporten.

UngOrg og Redd Barna står bak rapporten. Odrun Misje, informasjonsmedarbeider i UngInfo i Oslo, har intervjuet 31 ungdommer til rapporten, hovedsakelig fra Oslo. Rapporten «Alt skjer foran skjermen- samtaler med ungdom om deres hverdagsliv på nett» samler ungdommenes egne ord.
- Sitatene i rapporten er utvalgt for å representere flere, og skal speile et mangfold. Ungdommene sier at skremselsbildene om nettet er svært overdrevne. Det er mer positivt enn negativt, og de fleste klarer seg ganske fint, sier Misje.

Les rapporten

"WAF.Presentation.Web.WAFTagEDoc" does not implement interface WAFTagProvider.

Gyllen mulighet

Tre av ungdommene som har blitt intervjuet i rapporten, var med på lanseringen denne uka. Maria Skage El-Yousef (16), Miriam Naoum (14) og Mehmet Inan (16) kjenner seg alle igjen i rapporten, og synes den egner seg godt for ungdom. De er også opptatt av at voksne ikke skal være så redde for det som foregår på internett.
- Jeg synes voksne er for negative til internett, de vet ofte for lite om det. De overdriver farene, sier Miriam Naoum.

Foto: Lisbeth Michelsen
Voksne bør snakke med barn og unge om det som foregår på nettet, særlig med tanke på å forhindre nettmobbing. Redd Barna mener voksne har en viktig rolle i å få barn til å vise respekt for andre på nettet, og vise at man tar mobbing på nettet alvorlig.

- Verden har blitt mye mindre med internett. Du kan bruke det som en gyllen mulighet til å bli kjent med folk fra hele verden. Vi må forklare for de yngre at internett har positive og negative sider, og lære dem at de skal oppføre seg slik på nettet slik de ellers ville ha oppført seg, sier Maria Skage El-Yousef.
- Mange foreldre har ikke peiling på facebook og andre sosiale medier. Jeg tror venner kan hjelpe deg med problemer bedre enn foreldre i mange tilfeller, sier Mehmet Inan.

Positive sider

Redd Barna jobber for at barn og unge skal bruke nettet på en trygg måte.

 - Voksne bør tydeligvis snakke mer om de positive sidene nettet har på barnas hverdag, og spesielt utforske de mulighetene som finns til å utrykke egne meninger og til å kontakte viktige beslutningstakere i barns liv. Samtidig har foreldre en viktig rolle i å oppdra barn til å vise respekt for andre på nettet, og vise at man tar mobbing på nettet like alvorlig som om det skjer hvor som helst ellers, forteller Kaja Hegg, rådgiver i Redd Barna.
 
En jente på 15 sier i rapporten:
 "Det er på internett vi betaler regninger, kontakter mennesker, søker jobb...Det er essensielt nå til dags".

Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
Odrun Misje har intervjuet 31 ungdommer om deres syn og tanker rundt egen nettbruk. Hun har snakket med ungdommer alene, eller i større og mindre grupper. Her presenterer hun rapporten sammen med Miriam Naoum.

Kan nettvett

Pia Lang, prosjektleder for Trygg Bruk ved Medietilsynet var også med på lanseringen. Hun var imponert over mye av det ungdommene sier i rapporten.
 - Jeg synes svarene viser at de unge har lært mye om nettvett. En del av rådene våre har faktisk sunket inn, sier Lang.
 For eksempel svarer de fleste at de ville tatt mange forholdsregler hvis de skal møte noen de kjenner fra internett i virkeligheten.
 «Jeg hadde med bestevenninna mi og så møttes vi foran Plaza. Det var på en offentlig plass og jeg hadde med en jeg stolte på. Jeg hadde med mobil og moren min visste det», uttaler blant annet en jente på 14 i rapporten.
Lang fortalte fra undersøkelsen «EU Kids Online» at så mange som 21 prosent har fått uønskede seksuelle kommentarer på nettet. Hvordan de reagerer på det, varierer veldig.
- Noen synes det er ekkelt, andre synes det er spennende. Ti prosent synes det var spennende, mens to av ti, flere jenter enn gutter, blokkerte personen. Seks prosent avtalte et møte, sier Lang.
Men EU Kids-studien viser også at mange barn og unge er flinke til å beskytte seg på nettet. Hele åtte av ti har endret personverninnstillingene på facebook, og har et bevisst forhold til om de har åpen eller lukket profil.

Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
Maria Skage El-Yousef synes foreldre bør finne en balanse sammen med barna, og respektere at barn også har et privatliv på nett. - Det viktigste er at vi vet at vi har noen å gå til hvis det skulle skje noe dumt, sier hun.

Råd til voksne

Hvor mye de voksne skal blande seg inn i barnas nettverden, er ikke helt enkelt.
 - Svarene viser at det ikke er lurt å være helt distansert. Men foreldre bør heller ikke være for kontrollerende på nett. Da svarer for eksempel noen at de bare kan blokkere foreldre, så de ikke får se alle bildene på Facebook, sier Odrun Misje i UngInfo.  Ungdommen selv er enige i at foreldre bør bry seg sånn passe.
 - Vi trenger privatliv på Facebook og internett også, slik vi gjør i virkeligheten. Jeg synes det er viktig å finne en balanse sammen med barna, og snakke om det. Det viktigste er at vi vet at vi har noen å gå til hvis det skulle skje noe dumt, mener Maria Skage El-Yousef.

Rapporten inngår som en del av Redd Barnas nettvettarbeidet.

-Det å samle inn innspill fra barn og unge selv gjør oss i stand til å forstå hvilke problemer som finns blant ungdom, og hva ungdommen selv helt greit finner ut av på egenhånd, sier Kaja Hegg.