Foto: Sami Samsham / ECHO
Ali (15) får hjelp av søsteren sin til å bære bøkene på vei til skolen i Jemen.

Ali (15) ligger i sengen på sykehuset i Aden i Jemen. Det er bare åtte dager siden han mistet det ene benet i en eksplosjon på markedet. 15-åringen snur seg mot moren og spør: «Kan jeg dra tilbake til skolen nå?».

Historien til Ali, og så mange andre barn og unge i Jemen, er lang og vanskelig. I en krig motivert av våpensalg, penger og internasjonal storpolitikk har han og familien blitt tvunget til å flykte hjemmefra. Først til en by, deretter til den neste.

I landsbyen al-Mashraquiyah, i Laj-regionen, trodde de at de hadde kommet til et trygt sted. Etter tre dager, under feiringen av Eid, gikk så en bombe av midt i folkemengden. Ali ble slått i bakken, og kaoset var totalt. Faren for flere bomber var så stor at ingen våget komme i nærheten.

– Jeg husker han sa: Mamma ikke kom nær meg, ikke kom nær, forteller Alis mor, Noora.

Men Noora husker også hvordan sønnen, etter en uke på sykehuset, med benet amputert, var klar for å komme tilbake på skolen.

– Han går på krykker i halvannen kilometer for å komme til skolen. Han går i syende klasse og elsker skolen, sier hun.

Fire døtre venter fortsatt

Skolen er ofte det første i barnas hverdag som forsvinner i land med krig og konflikt. Bare i Jemen har 1,8 millioner barn der vært vitne til at skolen deres ble bombet, brent eller okkupert siden krigen startet for to år siden.

For mange av barna er skolen det første de nevner når de blir spurt om hva de savner. Mange av dem må vente lenge. Saed (28) forteller hvordan de syv døtrene hans spør gjentatte ganger om å få komme tilbake på skolen. Men etter halvannet år må han fortsatt svare «nei» til flere av dem.

– Døtrene mine spør meg hele tiden om vi ikke kan reise tilbake hjem til byen vår, så de kan få begynne på skolen igjen. Men det er for farlig å reise dit. Nå har tre av jentene fått begynne på skolen her i Aden – de fire andre døtrene mine venter fortsatt, forteller Saed.

4000 barn tilbake på skolen

Nettopp derfor jobber Redd Barna, sammen med EUs humanitære bistand, ECHO*, med å bygge opp ødelagte skoler i Jemen. Så langt har over 4000 barn i Jemen fått nye skolebygg, møbler og nye lærebøker.

Mens skolene bygges opp igjen, får barna undervisning i midlertidige telt ved siden av. Våre kolleger går fra dør til dør, snakker med foreldre og inviterer dem og barna deres til skolene. De trener opp lærere til hvordan de kan hjelpe barn, som har vært igjennom vanskelige opplevelser, å komme tilbake til skolehverdagen.

*This document covers humanitarian aid activities implemented with the financial assistance of the European Union. The views expressed herein should not be taken, in any way, to reflect the official opinion of the European Union, and the European Commission.

The European Union with its Member States is a leading global donor of humanitarian aid. Through the European Commission's Humanitarian Aid and Civil Protection department (ECHO), the EU helps over 120 million victims of conflict and disasters every year. With headquarters in Brussels and a global network of field offices, ECHO provides assistance to the most vulnerable people solely on the basis of humanitarian needs, without discrimination of race, ethnic group, religion, gender, age, nationality or political affiliation.