Foto: Redd Barna/Ingrid K. Lund
Jamac (14) arbeidet seg gjennom Somalia helt alene for å komme seg til flyktningleirene i Dollo Ado i Etiopia. Nå får han hjelp av Redd Barna.

Jamac er fra byen Galgadud sør i Somalia. Nå har han vært i transittsenteret i en uke. Her får han omsorg og tilsyn av Redd Barna. Om to dager blir han flyttet til Bokolmayo flyktningleir, hvor han får en fosterfamilie å bo sammen med. Der skal han også begynne på skolen.  

Dette er Jamacs historie:

”Da jeg var veldig ung, reiste moren min over havet til Jemen. Jeg vet ikke om hun lever eller er død. Jeg tenker på henne av og til, men jeg tror ikke jeg noensinne kommer til å få se henne igjen.

Pappa giftet seg igjen, men den nye kona hans var ikke snill mot meg. Jeg måtte slutte på skolen for å gjete geitene mens alle de andre barna fikk gå på skolen. Det hatet jeg. Alt jeg vil, er å få en utdanning. Det er grunnen til at jeg dro hjemmefra for å komme til Etiopia. Da jeg dro fra Galgadud var faren min fremdeles i live. Men kanskje han er død nå, for livet der er veldig hardt.

Jeg gikk til den nærmeste byen og var løsarbeider der. Jeg tok alle jobbene jeg kunne få inntil jeg hadde spart opp nok penger til at jeg kunne reise videre til en ny by. Der jobbet jeg en stund igjen inntil jeg hadde nok penger til å kjøpe et nytt sett med klær og til å betale for transporten hit. Det tok meg tre måneder. Jeg var helt alene hele tiden og hadde ingen andre enn meg selv å stole på. 

Foto: Redd Barna/Ingrid K. Lund
Jamac tar vare på de andre barna og leker med dem på den trygge lekeplassen etter at de har spist grøten Redd Barna gir dem to ganger om dagen. Disse barna venter på at dagens første måltid skal bli servert.

Helt alene

Å være helt alene er så vanskelig, det er virkelig et tøft liv. Jeg har ingen som passer på meg eller hjelper meg. For eksempel, på veien hit jobbet jeg i byggebransjen. En dag falt en metallbit ned og traff meg i magen. Jeg har fremdeles en stygg skade som gjør vondt. Ingen foreldre ville latt barna sine ha en så farlig, dårlig jobb. Men jeg hadde bare meg selv å stole på; jeg trengte jobben for å forsørge meg selv og å skaffe penger til reisen hit.

Nå bor jeg veldig fint og komfortabelt her i Dollo Ado. Det beste jeg har opplevd er alt det Redd Barna og FN har gjort for meg. Redd barna har gitt meg et veldig fint telt å bo i, matter og tepper. Og UNHCR gir meg mat å spise.

Jeg vil gå på skolen. Mitt første mål er å fullføre grunnskolen. Jeg er i sjuende klasse. Hvis du har en utdanning, er du en veldig viktig person i lokalsamfunnet ditt. Min drøm er å jobbe her i Dollo Ado for Redd Barna. Jeg vil hjelpe andre barn som kommer hit alene akkurat som meg. Fordi jeg har opplevd det selv, vet jeg hva de har vært gjennom og hvor tøft livet deres er. Så jeg håper at jeg kan hjelpe dem og gjøre noe bra for lokalsamfunnet.

Foto: Redd Barna/Ingrid K. Lund
- Nå bor jeg veldig fint og komfortabelt her i Dollo Ado. Redd Barna har gitt meg et veldig fint telt å bo i, matter og tepper, sier Jamac(14), som har flyktet den lange veien fra Somalia.

Hjelper andre barn

Hver dag går jeg til Redd Barnas barnevennlige lekeområde for å hjelpe de yngre barna som kommer dit etter at de har spist grøten som Redd Barna gir dem. Jeg liker å leke med barna og ta vare på dem. Særlig godt liker jeg å spille fotball.

En ting er i hvert fall sikkert: Jeg vil aldri reise tilbake til det harde livet i Somalia!”, forteller Jamac til Redd Barna.

Ifølge Redd Barnas koordinator for barns beskyttelse i Dollo Ado, Randi Saure, har mange barn tilsvarende historier som Jamac å fortelle. Akkurat nå bor fem gutter som alle er helt alene – den yngste er tolv år – på Redd Barnas trygge område i transittsenteret mens de venter på at vi skal finne en god fosterfamilie til dem.

– Under flukten fra Somalia kommer mange barn bort fra familiene sine. Andre er foreldreløse og gjør hele reisen alene eller sammen med søsknene sine. Noen av barna har fysiske skader som følge av konflikten. Og mange er traumatisert av det de har opplevd i Somalia og på veien til flyktningleirene i Dollo Ado. De trenger psykososial støtte, og det får de av Redd Barna, sier Randi Saure.