Foto: Redd Barna/Jason Tanner
Redd Barna er svært bekymret for at barna i Pakistan er utsatt for å bli smittet av dødelige, vannbårne sykdommer.

FN opplyser i dag at opp mot 3,5 millioner barn er i fare for å bli smittet av vannbårne sykdommer i Pakistan.

- Redd Barnas hovedbekymring nå er leveforholdene for de som har overlevd flommen. I følge FN er 3,5 millioner barn svært utsatt for å bli smittet av dødelige, vannbårne sykdommer som vanndiaré og dysenteri. Barn under fem år er alltid mest utsatt for sykdommer i tiden etter en naturkatastrofe. Derfor er det livsviktig at barna får tilgang til rent vann og helsehjelp, sier Redd Barnas nødhjelpssjef Svein Beksrud.

Metrologer i Pakistan melder om nok en måned med regn. Frykten for en epidemi av vannbårne sykdommer vokser. Barn kommer til våre helseklinikker med øye- og luftveisinfeksjoner på grunn av at de vasser rundt i skittent vann. Luftveisinfeksjoner, diaré og malaria er vanlige dødsårsaker blant så barn under normale forhold. Katastrofen øker sjangsene for at barn dør betraktelig.

Barns sikkerhet settes ofte i fare etter naturkatastrofer. Da utsettes de ofte for flukt under farlige omstendigheter, trafficking, overgrep og vold. I kaoset som oppsto da flommen rammet, ble mange barn også skilt fra foreldrene sine.

Foto: Redd Barna/Jason Tanner
Redd Barna har arbeidet i Pakistan i over 30 år og har omlag 1200 hjelpearbeidere som arbeider på spreng for å gi nødhjelp til flomofrene.

Matrprisene øker kraftig

Matprisene har gått i taket de siste ukene på grunn av mangelen på mat og ødelagte avlinger. Basisvarer som mel, sukker, matlagingsolje, frukt, løk er knapt å få tak i. De varerne som er tilgjengelig har doblet prisen.

- Avlingene er vasket bort. Den mest akutte utfordringen er å se til at barn og familier har nok mat og at transportsystemet kan settes i stand igjen, slik at vi kan nå de som er rammet. Men å få på plass dette igjen vil ta tid, opp fem år, sier Mohammed Qazilbach, som arbeider for Redd Barna i Pakistan.

Redd Barna har blant annet sju helseklinikker i D.I Khan, hvor mange av områdene fortsatt er oversvømmet. Vi utvider også arbeidet i distriktene Punjab og Sindh. I Allai har flere hundre familier mottat lpakker med livreddende nødhjelp for å overleve.

Redd Barna har vært til stede i Pakistan i mer enn 30 år, og har om lag 1200 hjelpearbeidere der som nå jobber på spreng. Straks regnet lettet begynte Redd Barna letingen etter overlevende i flomområdet. Egne team fikk oversikt over omfanget av skadene og fant fram til de familiene som hadde størst behov for hjelp.

Redd Barna deler ut telt til hjemløse familier. Mat, vann og hygieniske artikler deles også ut, og legeteam er sendt inn i vanskelig tilgjengelige områder.