Foto: Redd Barna/Laurent Duvillier
Felix ble født for to uker siden i leiren for internt fordrevne i Duékoué. Moren hans, Rosalie, venter på konsultasjon hos en jordmor. Redd Barna vil lære opp flere jordmødre for å sikre trygge fødsler for mødrene og deres nyfødte. I dag er det kun tre jordmødre på de 27000 som bor i leiren.

Flyet lander tirsdag ettermiddag. Utstyret om bord skal deles ut til helseklinikker og apotek som har fått svært mange flere pasienter de siste månedene. Mange steder har blitt plyndret og har måttet stenge. Redd Barna støtter de klinikkene som fortsatt er åpne, og hjelper de som har stengt med å komme i stand igjen, slik at de kan åpne så snart som mulig.

Flylasten inneholder medisiner og utstyr til 40 000 mennesker, blant annet medisiner til bruk mot malaria og til sårt tiltrengt behandling av gravide kvinner og nybakte mødre. Redd Barna har også med en type medisin som kan forhindre HIV-infeksjon hos kvinner som har overlevd seksuelle overgrep, dersom den tas inntil tre dager etter overgrepet.

Medisiner etter seksuelle overgrep

Foto: Redd Barna/Laurent Duvillier
Amy er jordmor på fødselsklinikken for flyktningene i Duékoué. Her viser hun fram det lille hun har av utstyr til bruk under fødsler. - Kvinner må føde på gulvet og vi mangler medisinsk utstyr. Vi har kun to sakser, og ingen tråd til å knyte rundt navlestrengen, sier Amy. Redd Barna bidrar med medisinsk utstyr for å bedre forholdene for de fødende.

– Vi vet at seksuelle overgrep også tidligere har vært et problem i Elfenbenskysten, og at kvinner som flykter fra krigshandlinger er særlig utsatte for overgrep. Vi må ha medisiner klare for å kunne hjelpe de kvinnene og jentene som har overlevd overgrep, og gi dem veiledning for å forhindre langvarige skader, sier Guy Cave, som er landdirektør for Redd Barna i Elfenbenskysten.

Helsearbeidere som har kommet tilbake til jobb oppdager at klinikker og apotek har blitt plyndret, og mangler derfor det som trengs for å kunne behandle folk. Redd Barna snakket med en av farmasøytene i Duékoué tidligere denne uka.

– Det haster med å få gjenåpnet apoteket og få inn nye varer for at vi skal kunne gjøre en ordentlig jobb. Uten medisiner kan vi ikke behandle de menneskene som er mest sårbare. Det er rett og slett farlig, sier farmasøyten.

Farlig for gravide og fødende

Foto: Redd Barna/Laurent Duvillier
Nibarnsmoren Solange (38) snakker med en lokal jordmor og en helsearbeider fra Redd Barna. Det er kun tre jordmødre som kan bistå de 27000 flyktningene i området. Etter internasjonal standard bør det være jordmor per 2000 innbyggere. Redd Barna lærer opp lokale helsearbeidere, slik at de kan få mødre til å amme barna sine. Stress kan få nybakte mødre til å slutte med amming, og det gjør barna underernærte.

Redd Barna er spesielt bekymret for helsen til gravide kvinner, og flyr derfor inn førstehjelpsskrin til bruk ved fødsler. Disse inneholder blant annet såpe og hansker som reduserer sjansen for infeksjoner etter en fødsel.

Christine var høygravid da hun måtte flykte til Duékoué på grunn av krigshandlingene. Hun fødte på klinikken, men de hadde verken vann eller medisiner til å hjelpe henne. Tvillingene hennes døde.

– Jeg hadde ikke mat. Jeg måtte gjemme meg i skogen, og falt i bakken flere ganger. Torsdag kveld kom jeg til fødselsklinikken. Jeg fødte en jente, og 35 minutter senere fødte jeg en gutt. Jeg mistet mye blod, og begge barna mine døde. Det er ikke min feil at jeg har mistet babyene mine, jeg mistet dem på grunn av krigen, sier Christine.

Behovet for nødhjelp i Elfenbenskysten er enormt, og Redd Barna trenger 250 millioner kroner til nødhjelpsarbeidet. Pengene skal blant annet brukes til å lære opp jordmødre og gi omsorg og støtte til de som utsettes for seksuelle overgrep. Vi vil også opprette flere prosjekter innen utdanning og helse, psykososial støtte og til å holde barn og deres familier samlet i trygge omgivelser.

Foto: Redd Barna/Laurent Duvillier
Lille Hyacinthe og Michel er bare noen få dager gamle. Her hviler de på en gulvmatte sammen med sine mødre. Redd Barna gir mødre i Duékoué utstyr til babyene for å holde dem rene og sunne. De får såpe, babyklær, et sengeteppe, håndklær, bleier og talkumpudder.