Foto: Redd Barna/Andrew Wander
Et barn blir veid og undersøkt for underernæring på Redd Barnas klinikk i Sigale leir i Somalias hovedstad Mogadishu.

Millioner av mennesker kan igjen stå overfor sult og underernæring på Afrikas horn. Både varslingssystemene og Redd Barnas egen analyse viser at med mindre det internasjonale samfunnet griper inn umiddelbart, så vil alle forbedringer av situasjonen etter fjorårets katastrofale matkrise forsvinne på grunn av dårlig regn, sviktende avlinger og vansker for hjelpeorganisasjoner å få tilgang til konfliktområdene.  

Avlinger og husdyrhold over hele Øst-Afrika ble ødelagt under fjorårets matkrise, som krevde titusener av menneskeliv. En stor nødhjelpsinnsats etterfulgt av bra høstregn, gjorde at antallet mennesker i regionen som er rammet av sult sank. Denne fremgangen er nå truet av at enda en regntid feiler. I kombinasjon med at svært lite penger så langt er satt av til livreddende nødhjelpsarbeid, gjør det fremtidsutsiktene dystre.

Ny sultkatastrofe truer

Redd Barna advarer derfor nå om at verdenssamfunnet må handle raskt for å hindre at millioner av mennesker på Afrikas horn igjen rammes av en sultkatastrofe.

– Familier i Øst-Afrika er i ferd med å bli rammet av den andre sommeren på rad med sult. Det er en reell fare for at lite regn, sviktende avlinger og konflikt vil føre til at regionen vil oppleve en ny katastrofe. Besluttsom handling kan forhindre en gjentagelse av fjorårets katastrofe. Vi må forberede oss på det verste, ikke bare håpe på det beste, sier Redd Barnas humanitære direktør i Øst-Afrika, Matthew Croucher.

Foto: Redd Barna/Ingrid K. Lund
Barn sitter i kø for å få dagens første av to varme måltider hos Redd Barna i leiren for nyankomne flyktninger fra Somalia i Dollo Ado, Etiopia. Nå frykter Redd Barna at en ny sultkatastrofe skal ramme Etiopia, Somalia og Kenya på grunn av en dødelig kombinasjon av lite regn, sviktende avlinger, konflikt og liten givervilje.

I Kenya fører varsler om lite regn i det tørre nordøst til en rask forverring av matsikkerheten. I Etiopia er regnet allerede forsinket i flere områder. Det fører til vannmangel og til at viktige rotfruktavlinger feiler. Og i Somalia står millioner av mennesker som ble rammet av fjorårets krise, igjen overfor en ny sultkatastrofe – med mindre det internasjonale samfunnet setter av penger til nødhjelp umiddelbart.

Verden må reagere raskt

Fremtidsutsiktene for Afrikas horn er nå så alvorlig at eksperter på matsikkerhet nå anslår oddsene for en gjentagelse av fjorårets regnmangel til én til tre. Til tross for tilsvarende advarsler i fjor, satte ikke verdenssamfunnet av penger før katastrofen hadde utviklet seg langt. Forskning som Redd Barna har gjort sammen med Oxfam viser at denne forsinkelsen kostet tusener av menneskeliv og millioner av dollar i nødhjelpspenger.

– Verden kan ikke ignorere slike advarsler lenger. G8-landene vil ha sult på agendaen når de møtes neste måned. De må lede an i arbeidet for å sikre at ikke en ny krise utvikler seg når advarslene er så tydelige, sier Matthew Croucher.