Foto: Redd Barna/Saleh Awadh
– Vi vet at barn alltid lider mest når det er for lite mat. Hvis nødhjelpen ikke umiddelbart trappes opp, vil Jemen kastes inn i en matkrise av katastrofalt omfang, sier Redd Barnas landdirektør i Jemen Jerry Farrell.

Ti millioner mennesker, som tilsvarer 44 prosent av befolkningen, mangler mat. Ett av tre barn er alvorlig underernært. For 267 000 barn er tilstanden livstruende, ifølge FN.

Ministre fra blant annet Storbritannia og Saudi-Arabia møtes på ”Venner av Jemen”-konferansen, som holdes i Riyadh i dag. Redd Barna, Care, Merlin, Mercy Corps, Oxfam, International Medical Corps og Islamic Relief ber sammen møtedelegatene om å diskutere den humanitære responsen til krisen. FN har bedt om 2,7 milliarder kroner til nødhjelpsarbeid, men har så langt sikret bare 43 prosent av dette beløpet.

– Barna lider mest

– Nesten halvparten av Jemens befolkning har nå ikke nok å spise. Politisk uro, konflikt og høye priser har ført til at familier over hele landet sulter. Vi vet at barn alltid lider mest når det er for lite mat. Hvis nødhjelpen ikke umiddelbart trappes opp, vil Jemen kastes inn i en matkrise av katastrofalt omfang, sier Redd Barnas landdirektør i Jemen Jerry Farrell.

Foto: Redd Barna/Saleh Awadh
Det finnes mat på markedene i de fleste delene av Jemen. Problemet er at folk ikke har penger til å handle mat for. Bildt viser kø i en matbutikk i Sa’ada, hvor Redd Barna deler ut kontanter til de mest sårbare familiene så de selv kan kjøpe den maten de trenger.

De sju humanitære organisasjonene er alvorlig bekymret for hvordan familiene i Jemen skal takle krisen. En fjerdedel av befolkningen har så langt måttet ta opp gjeld for å skaffe nok mat til familien.

Barn blir tatt ut av skolen og må i stedet tigge på gatene for at familiene skal få penger nok til å klare seg. Organisasjonene hører også rapporter om at unge jenter blir giftet bort for å lette byrden på familien.

Konflikt, uro og matkrise

Væpnet konflikt nord og sør i Jemen har bidratt til å skape den humanitære krisen. I løpet av de siste to månedene har 95 000 mennesker flyktet fra sine hjem. Til sammen er nesten en halv million mennesker på flukt i sitt eget land.

Den politiske krisen har gjort matkrisen mer prekær. Prisene på mat og bensin har gått rett til værs, og fem millioner mennesker trenger nå livreddende nødhjelp. I Al Hodeidah og Hajjah er andelen akutt underernærte barn dobbelt så høy som det man vanligvis definerer som en katastrofe.

Foto: Redd Barna
Barn blir tatt ut av skolen og må i stedet tigge på gatene for at familiene skal få penger nok til å klare seg.

Liten giverglede

Den vanskelige sikkerhetssituasjonen og den politiske krisen i Jemen gjør at det internasjonale samfunnet har vist liten giverglede.

– Arbeidet til de sju hjelpeorganisasjonene viser at vi når frem med nødhjelp i stor skala på en åpen og ansvarlig måte til tross for den vanskelige situasjonen, sier Jerry Farrell.

Det finnes mat på markedene de fleste stedene i Jemen, men flere millioner mennesker har ikke råd til å kjøpe den maten de trenger. Derfor gir Oxfam kontanter til 100 000 mennesker i Al Hodeidah slik at de kan kjøpe maten de trenger selv. Redd Barna driver et tilsvarende program i Sa’ada, mens Mercy Corps gjør det samme i Taiz City.