Foto: Redd Barna
Gatene i Maglaj er oversvømt av gjørme, etter at vannet har trukket seg tilbake. Redd Barna er bekymret for helsefølgene av flommen på Balkan.

Flommen på Balkan er den største naturkatastrofen som noensinne har rammet området. 

Våre kollegaer i Bosnia Hercegovina forteller om bølger på over to meter, og landsbyer som ble skylt av gårde som følge av det voldsomme regnværet nordvest på Balkan siste uken. Det er store skader på infrastruktur og bygninger, og Redd Barna er nå bekymret for de langvarige følgene vannmassene vil ha for regionen. Spesielt prekært er faren for sykdomsspredning og skader som kan sette tilbake regionens positive utvikling etter krigen. 

- Flere byer er helt ugjenkjennelige. Alt er dekket av gjørme, trær og søppel, forteller Ahmed Pjano som leder Redd Barnas programmer i regionen. - Familier søker tilflukt i loft, og har mistet alt de eier over natten. Nå aner de ikke når livet vil vende tilbake til det normale. En mann fortalte meg at «dette er verdens ende». 

Sykdomsspredning må unngås

Foto: Redd Barna
Mange familier mistet alt de eide over natten, og bor nå på loft og i evakueringssentre. Bildet er fra et sånt senter i Stari Aerodrom i Serbias hovedstad Beograd.

- Jeg var innom en skole som har falt helt sammen, sier Pjano. - Tilbake sto en gravplass av stoler og pulter som en gang ble brukt av elever. Alle prøver å rydde opp veier og hus, men det vil ta dagevis før ting er noenlunde tilbake til det normale. I mellomtiden er risikoen for spredning av infeksjoner og andre sykdommer veldig høy.  Det er allerede hundre tusener av mennesker som nå ikke har tilgang på rent vann. To millioner mennesker er rammet av flommen, blant disse over 500 000 barn. Tusenvis av familier har gått tom for bleier og barnemat, samtidig som de nå sover i miljø uten fungerende sanitæranlegg, forteller han. 

Bremser utvikling

Redd Barna er på bakken i begge land, og har gitt nødhjelpsresponsen ekstra penger direkte fra vårt katastrofefond. Vi gir livreddende hjelp i form av redningspakker og bistår i evakueringen av tusenvis av barn og familier. Mens dette arbeidet pågår, ser vi at naturkatastrofen vil føre til langvarige konsekvenser for regionen som i utgangspunktet var preget av 90-tallets krig. Blant annet er det tidligere advart om hvordan minefelt flyttes med vannet, som gjør at minemerkingen etter krigen på 90-tallet nå ikke nødvendigvis er gyldig lenger.  

- I årene etter krigen har folket sakte men sikkert bygget opp igjen samfunnet i denne regionen, forteller Redd Barnas landsjef i Bosnia Hercegovina Andrea Zeravcic. – Vi må nå gi effektiv nødhjelp til de mest sårbare i regionen, spesielt barn, for å unngå at noen blir utelatt og satt tilbake og den positive utviklingen kan fortsette.