Foto: Redd Barna
Marit Linnebo Olderheim (46) er kandidat til årets pris som teknologigründer.

Når Innovasjon Norge på Kvinnedagen onsdag kårer årets kvinnelige teknologigründer i New York er Marit Linnebo Olderheim (46) en av tre kandidater. Hennes «teknologibaby» er Leap Learning, en digital utdanningsmetode som hjelper barn med å lære uansett hvem og hvor de er i verden.

Bedriften har rettet seg spesielt mot utviklingsland, og gjør klasserommet om til en digital læringslab ved å kombinere bruken av mer enn 100 ulike apper og konkrete, fysiske oppgaver, skriver Innovasjon Norge på sine nettsider.

I samarbeid med Redd Barna og Innovasjon Norge har Olderheim testet ut løsningen i et av verdens fattigste land, Somalia, i to skoler som også støttes av Norad. Somalia er ett av de 12 landene der plattformen er i bruk.

Trenger strøm, ikke nett

- Lese- og skriveappene ble oversatt til somali og vi tester for tiden resultatene av barnas læring, sier Nora Ingdal, leder for Redd Barnas utdanningsprogrammer. Hun sier at somaliske jenter som aldri før har sett eller brukt et nettbrett intuitivt forsto øvelsene. Jentene har tradisjonelt mindre tilgang til utdanning i land som Somalia, men i en av skolene som tester ut Leap Learning så er det nå flere jenter enn gutter i 1-4 klasse.

Nettbrettene er avhengig av strøm, men ikke nett, for å spille av appene. Hvert nettbrett brukes på en trekasse som fungerer både som bord og oppbevaring.

Foto: Redd Barna
I et klasserom i Puntland, Somalia, er stemningen elektrisk når elevene får lov til å lære med nettbrett.

Skreddersydd lokalt

- Dette er en innovativ tilnærming til å lære barn å lese og skrive på kort tid. Olderheim har konvertert et helt pensum for grunnleggende lesing og skriving inn i 100 unike apper, som er skreddersydd av lokale, pedagoger, sier Ingdal.

- Dette er et flott samarbeid med gründere og bedrifter som hjelper flere barn å lære. Vi er spesielt glade for at disse appene kan hjelpe oss å sikre læring for jenter, funksjonshemmede og andre barn som ikke lærer grunnleggende skrive- og leseferdigheter i tradisjonell klasserommsundervisning. Vi gleder oss til et videre samarbeid med Marit Olderheim og hennes digitale løsninger, sier Ingdal.