Minst tre tusen mennesker har blitt drept og nesten seks tusen såret siden krigen begynte 26. mars i fjor, de fleste på grunn av angrep fra den Saudi-ledede koalisjonen. Krigen er nå en av de største humanitære katastrofene i verden, med 7,4 millioner barn i behov for nødhjelp, ifølge FN.

Norge har de siste årene økt salget av våpen og militært materiell til Saudi-Arabia og Emiratene, som er land FN frykter begår krigsforbrytelser i Jemen.

«Bare i januar i år kjøpte Emiratene patroner og andre våpen til en verdi av 22 millioner kroner fra Norge», skriver avisa Ny Tid, som har gjort en gjennomgang av eksporttall fra januar 2015 til januar 2016.
 

92% sier «nei»

Praksisen strider med nordmenns holdninger, viser en ny undersøkelse foretatt av TNS Gallup.

Hele 92% svarer nei på spørsmålet «Bør Norge selge militært utstyr og våpensystemer til land som begår krigsforbrytelser?»

– Undersøkelsen viser at folk flest er uenige med Regjeringen i at det er greit for Norge å selge våpen og militært materiell til blant annet Saudi-Arabia og De Forente Arabiske Emirater, sier kommunikasjonssjef i Redd Barna Line Hegna.

Foto: Redd Barna/Ali AlAshwal
Før Redd Barna installerte vannkilden i nærheten av hjemmet hans i Hajjah, var denne gutten en av ti millioner barn i Jemen som ikke har tilgang på rent vann.

Norge øker salget

De siste stortingsmeldingene viser at eksporten av våpen fra Norge til Emiratene har økt kraftig de siste fire årene. Ny tid skriver at «Dersom eksporten øker i samme tempo, kan vi vente oss at verdien av våpeneksporten i 2015 kan ha økt til over 60 millioner kroner.»

Ifølge den siste undersøkelsen, gjort på oppdrag for Redd Barna, svarer 66% av de 1000 spurte at de kjenner til at Norge driver slik handel.

– Redd Barna frykter norske våpen og militært materiell som selges til Saudi-Arabia, Emiratene og andre land i koalisjonen brukes til krigsforbrytelser, sier kommunikasjonssjef i Redd Barna Line Hegna.

De fleste angrepene mot sivile mål som er gjort siden 26. mars i fjor er foretatt av den Saudi-ledede koalisjonen, viser Redd Barnas rapport «Yemen’s children suffering in Silence». 

Les rapporten her.

Støtte på Stortinget

At Norge tjener penger på dette er helt uakseptabelt, mener Redd Barna:

– Mens stadig flere land stopper våpenhandelen med Saudi-Arabia og alliansen, på grunn menneskerettighetsbrudd i Jemen, velger Norge å øke eksporten. Det er helt uhørt at vi som nasjon skal tjene penger på en krig der barn dør hver dag, sier Hegna.

Redd Barna ber nå Stortinget sørge for at alt salg av våpen og militært materiell som kan brukes i Jemen stoppes umiddelbart.

Reaksjoner på salget kommer nå også fra flere politikere på Stortinget, blant annet Marit Nybakk (Ap), i Utenriks- og forsvarskomiteen:

– Norge skal ikke selge våpen, våpendeler eller den typen våpenmateriell til Saudi-Arabia, eller andre som deltar i en tilsvarende krig, uttalte Nybakk til TV 2 Nyhetene nylig.