Foto: Redd Barna
Her blir flyktninger fra Elfenbenskysten registrert i Bee-yoo-lay over grensen i nabolandet Liberia. Totalt har 38 000 mennesker flyktet til nabolandene.

Kampene som har gjenoppstått i regionen 18 Montagnes vest i Elfenbenskysten har allerede ført tusenvis av nye mennesker på flukt. Frem til begynnelsen av forrige uke levde rundt 42 000 mennesker fra Elfenbenskysten på flukt i eget land. Nå stiger dette tallet raskt.

– 23. februar begynte folk å flykte fra hjemmene sine på nytt. Foreldre tar med seg barna sine og reiser bort fra kampene og mot Danané, Bin Houien og noen også mot grensen til Liberia. Vi har tett kontakt med partnerorganisasjonene våre i området som nå er rammet av voldelige kamper, og vi følger nøye med på situasjonen, sier Redd Barnas operasjonssjef i Elfenbenskysten Giuliano Vascotto.

Redd Barna samarbeider med andre internasjonale hjelpeorganisasjoner med å utvikle et varslingssystem som skal gjøre det lettere å overvåke den humanitære situasjonen i hvert av Elfenbenskysten 19 regioner og slå alarm om bekymringsfulle trender eller hendelser som kan få uheldige følger for folk.

Foto: Redd Barna
Redd Barna fyller nå lagrene med livsviktig nødhjelp for å kunne rykke raskt ut med hjelp hvis katastrofen i Elfenbenskysten blir verre, slik vi frykter. Her er det bøtter med lokk, som blant annet kan brukes til å oppbevare rent drikkevann, som gjøres klart til utdeling.

800 000 barn uten skole

Ett av problemene i Elfenbenskysten som virkelig bekymrer Redd Barna er at 800 000 barneskoleelever har stått uten skolegang siden valguroen begynte i november.

– Utdanning er en rettighet for alle barn, og er avgjørende for deres utvikling. Tusenvis av barn sto uten skolegang allerede før denne krisen og mange måtte slutte på skolen før de var ferdige med barneskolen. De siste fem månedene har enda flere hundretusener av barn sluttet på skolen. Vi vet av erfaring at når væpnede kamper tvinger barn ut av skolen på denne måten, er det liten sjanse for at de begynner igjen når krisen er over, sier Redd Barnas landdirektør i Elfenbenskysten Guy Cave.

Selv om konflikten i Elfenbenskysten ikke er en full borgerkrig, har spenneignene vært store siden president Laurent Gbagbo nektet å gi fra seg makten da han tapte valget 31. oktober i fjor. Kamper og vold har ført mer enn 80 000 mennesker på flukt totalt, hvorav 38 000 til nabolandene.

I enkelte områder har lærerne blitt oppfordret til å holde seg borte fra jobben som protest mot valgurolighetene. Andre har selv flyktet fra både jobb og hjem.

Foto: REUTERS/Luc Gnago fra AlertNet
800 000 barn i Elfenbenskysten står nå uten skolegang på grunn av urolighetene som har herjet landet siden november i fjor.

Barna vil på skolen

Når vi snakker med barna som har fått utdanningen sin avbrutt, er deres ønsker krystallklare: Barna ønsker seg tilbake på skolen. De drømmer om å få normalitet tilbake i hverdagslivene sine og om å kunne leke sammen med vennene sine igjen.

– Jeg er veldig frustrert over ikke å kunne gå tilbake på skolen. De prøvde å starte undervisningen igjen 1. februar, men da kom folk og jaget oss ut av klasserommene. Jeg vet ikke hvorfor. Jeg var så glad for å kunne komme tilbake på skolen og treffe vennene mine igjen, forteller en jente i Abengourou.

Utdanning redder liv

Utdanning er avgjørende for å sikre barns beskyttelse i konflikter og når land skal gjenoppbygges etterpå. Skole øker stabiliteten og reduserer samtidig faren for at land skal komme inn i en ond spiral av større fattigdom og mer konflikt. I tillegg til å gi barna en følelse av normalitet og håp, gir utdanning de nødvendige kunnskapene til å overleve og få en jobb så de kan forsørge seg selv. Og når en krise er over, gir utdanning barna beskyttelse mot å bli rekruttert inn i væpnede grupper, barnearbeid, seksuelt misbruk og menneskehandel.  

Det er grunnen til at Redd Barna fokuserer så mye på utdanning i nødhjelpsarbeidet sitt.

– Våre ansatte er trenet i utdanning i krisesituasjoner. Vi har lett over hele Elfenbenskysten etter trygge steder hvor barna kan få undervisning til tross for den humanitære krisen. Vi samarbeider med foreldre, lærere og lokalsamfunn for å sikre at selv om situasjonen blir verre, får barna likevel tilgang til et trygt og stimulerende arbeidsmiljø, sier Guy Cave.  

Foto: Redd Barna
Her leker barna på et av Redd Barnas barnevennlige sentre i Elfenbenskysten. Der kan barn leke og lære i trygge omgivelser under overoppsyn fra voksne.