Foto: Redd Barna/ Alessio Romenzi
30.000 syrere har til nå flyktet ut av Syria. Batoul (6) og familien er trygge i Libanon nå, men det er usikkert hva fremtiden bringer.

Nå er det ett år siden konflikten i Syria startet. De siste månedene har stadig flere syriske familier flyktet til nabolandene, og langt flere er flyktninger internt i landet. Redd Barnas ansatte forteller at flyktningene de tar imot på grensen mellom Libanon og Syria er desperate etter å fortelle om tilstanden i områdene de har flyktet fra.

– Historiene vi får høre fra syriske flyktninger er hjerteskjærende. Familier sier de ikke har noe mat å gi sine barn. Vi vet at barn er livredde på grunn av volden og flukten til nabolandet, og de bekymrer seg for slektninger som fortsatt er igjen på den andre siden av grensa. Dette understreker det akutte behovet for at humanitære organisasjoner må få tilgang til Syria, slik at vi kan levere mat, rent vann og medisiner, og hjelpe traumatiserte barn, sier Sanna Johnson, som er leder av Redd Barna i Midtøsten.

Foto: Redd Barna/ Alessio Romenzi
- Jeg var hos besteforeldrene mine i Homs da skyttingen startet.De holdt på hele dagen, så jeg gjemte meg bak bestemor slik at jeg følte meg litt mer beskyttet. Det skumleste med å flykte var når vi kom til grensen. Jeg var kjempe redd. Vi måtte ransakes flere ganger av syriske miltær. Det var skummelt, sier Ghazwan (10)

Ekstrem situasjon for barn

De som kommer over grensen er tydelig preget av situasjonen i hjemlandet. De forteller at det i lang tid har vært for lite mat, at vannmangelen har tvunget dem til å drikke regnvann og at mangelen på medisiner og utstyr gjør at syke barn ikke får den behandlingen de trenger.

Mange familier vektlegger hvor vanskelig situasjonen er for barna deres. Våre ansatte møter nyankomne syriske barn som forteller om deres enorme frykt for å bli skutt eller bombet. Mange barn har mistet eller kommet bort fra foreldre og annen familie. 

– Drapene på sivile må ta slutt nå. Barn i Syria er sterkt rammet av konflikten og mange har behov for øyeblikkelig humanitær hjelp, sier Tove R. Wang, Redd Barnas generalsekretær

Over 6600 underskrifter

I forrige uke startet det internasjonale Redd Barna en underskriftskampanje for å rette oppmerksomheten mot situasjonen for barn i Syria. Redd Barna tar ikke stilling til hvem som er ansvarlig for volden, bare at den må stanse. Tusenvis av mennesker har allerede undertegnet den samme kampanjen i andre land. I Norge har over 6600 nordmenn skrevet under til nå.

– Dersom vi får tilgang vil vi kunne gå inn med nødhjelpsvarer, midlertidig husly og arbeide for å beskytte barn og snakke med dem for å hjelpe dem bearbeide inntrykkene, sier Wang.

Hun understreker at Redd Barnas budskap om at volden må stanse er en bred appell rettet til det internasjonale samfunnet.  Underskriftene blir samlet og levert til FNs sikkerhetsråd tidlig neste uke.