Foto: BBC News
Det ødeleggende jordskjelvet målte 6,3 på Richters skala.

Jordskjelvet rammet klokken 13 tirsdag lokal tid. Det målte 6,3 på Richters skala og hadde sitt episenter bare fem kilometer utenfor byen Christchurch på Sørøya.

Til tross for at byen har blitt rammet av to kraftige jordskjelv de siste fem månedene – det som rammet 4. september hadde styrke 7,0 og ødela 100 000 bygninger – forteller øyevitner at skjelvningene aldri har føltes så kraftige. Og ødeleggelsene er større. 

– Umilig å kartlegge situasjonen ennå

– Det er fremdeles branner i sentrum av Christchurch. To busser er knust av bygninger som er rast sammen, og folk er fanget i ruinene av kollapsede hus. Ødeleggelsene er store; veier, bygninger og hjem er rammet av naturkatastrofen. Elektrisiteten er borte i 80 prosent av byen her. Foreløpig er det umulig å ta seg rundt for å kartlegge på ødeleggelsene, forteller Susana Lei’ataua, som jobber på Redd Barnas kontor i Christchurch.

Mennesker i sjokk vandrer fremdeles gatelangs, og folk kan høre skrik inne fra ruinene. Stadige etterskjelv sprer mer redsel.

Foto: REUTERS/TV3 via Reuters TV fra AlertNet
Så langt er 65 mennesker meldt omkommet i jordskjelvet som rammet Christchurch klokken 13 i dag lokal tid.

Redd Barnas New Zealand-kontor har lagt ut praktiske tips til folk som er i Christchurch om hvordan de skal forholde seg til katastrofen.

"Bare folk med store skader skal dra til sykehusene. Resten må kontakte sin fastlege. Ikke kjør ut i bil. Mange veier er ødelagt, og utrykningskjøretøy trenger klarest mulig kjørebane for å få ut hjelpen fort," er blant rådene fra Redd Barna. 

– New Zealands svarteste stund

– Tre fløyer av Christchurch sykehus er stengt. Byens flyplass er stengt for alle flygninger, men arbeidet er i gang med å rydde en rullebane slik at man kan fly ut sårede, forteller Susana Lei’ataua.

Også den ikoniske katedralen i Christchurch er delvis ødelagt i naturkatastrofen. New Zealands statsminister John Key frykter at dødstallene kommer til å øke ytterligere.

– Vi kan være vitne til New Zealands svarteste stund, sier statsministeren til BBC News.

Vi kommer tilbake med mer informasjon om naturkatastrofen så fort Redd Barnas New Zealand-kontor kommer i gang med nødhjelpen.

Foto: REUTERS/TV3 via Reuters TV fra AlertNet
Ødeleggelsene er store etter jordskjelvet, som målte 6,3 på Richters skala. Dette er det tredje og mest alvorlige jordskjelvet med styrke over 6,0 som rammer Christchurch på fem måneder.