Foto: Redd Barna / Antonia Roupell
16 år gamle Faris ble truffet av skudd da han protesterte på grensen.


Dette er uakseptabelt! Sammen må vi få politikerne til å våkne. Hvis vi er mange nok, må verdens ledere handle. Stopp krigen mot barn, signer Redd Barnas opprop: 

Skriv under på oppropet


Barn rammes i protestene

Redd Barna har snakket med mer enn tusen barn rammet av fjorårets protester, og mange av dem sliter med livsvarige skader. Nær 3.000 av disse så alvorlig at de har hatt behov for sykehus-behandling. Det viser tall fra Verdens helseorganisasjon og andre FN-kilder.

FN-kommisjonen som undersøker hendelsene, rapporterer at barn er blitt skutt av israelske soldater med skarp ammunisjon og gummikuler, samt at de har pustet inn tåregass som er skutt over grensegjerdet.

- Barn er vitner til at venner og foreldre blir skutt. De lever med konsekvensene av dette uten tilstrekkelig medisinsk behandling eller psykososial støtte. Vi er dypt bekymret for effekten all volden har på unge menneskesinn, sier Redd Barnas regionaldirektør for Midtøsten, Jeremy Stoner.

Foto: Redd Barna / Antonia Roupell
Det er ventet store demonstrasjoner på grensen mellom Gaza og Israel i dag.

Demonstrasjonene må holdes fredelige

I dag er det ett år siden grenseprotestene på Gazastripen startet, og foran dagens aksjon er det stor frykt for ytterligere vold. 

Palestinere, ofte samlet med familien, har det siste året møtt opp i tusentall for å protestere mot israelsk okkupasjon av land, mot blokaden og mot flyttingen av den amerikanske ambassaden til Jerusalem, for å nevne de viktigste sakene. 

Mange av barna har fått livsvarige skader, men i Gazas hardt prøvede helsesystem er det ikke nok spesialister eller ressurser til å behandle alle de alvorlige tilfellene. Ifølge WHO har 80% av barna som søkte om medisinsk behandling utenfor Gaza fått sine søknader avslått eller forsinket.

- Redd Barna oppfordrer de som protesterer om å holde demonstrasjonene fredelig. Vi ber alle parter om å se på de langsiktige årsakene til konflikten, sette en stopper for blokaden og fremme respekt og sikkerhet for både palestinere og israelere, sier Stoner.

Foto: Redd Barna / Antonia Roupell
Faris er her sammen med moren sin Khalida.

Ble beskutt da han protesterte

16-åringen Faris er en av dem som måtte amputere beinet. Han ble truffet av skarpe skudd mens han deltok i en protest i oktober i fjor. Legene anbefalte at han fikk akuttbehandling i Israel, og han var en av få som fikk dette innvilget. Tillatelsen ble imidlertid forsinket med fem dager, od han endelig kom til sykehuset i Jerusalem klarte ikke legene å redde beinet. Det ble amputert over kneet. Redd Barna har hjulpet Faris* med penger til medisiner, krykker samt gitt psykososial støtte til tenåringen. 

- Jeg bar ikke våpen eller noe. Jeg bare sto der som alle andre. Da jeg ble skutt begynte jeg å skrike, jeg ropte «hjelp meg, hjelp meg!» Noen kom og tok meg til sykehuset. Smertene var uutholdelige. Jeg så på beinet, det begynte å fryse, forteller Faris til Redd Barnas stab, om dagen da han ble skutt.

Redd Barna støtter FNs krav om at Israel må revidere sine regler for bruk av skarp ammunisjon mot barn, og oppfordrer til at demonstrasjonene holdes fredelig.  I lys av den økende volden, ber Redd barna begge parter om å se på de underliggende årsakene til konflikten, slik at barn kan bli beskyttet og leve verdige liv.

Faris og Khalida sine navn er endret i saken.