Foto: REUTERS/Stringer fra AlertNet
Soldater bærer barna og leder lokalbefolkningen i sikkerhet etter at et kraftig dobbeltjordskjelv har lagt Zhaotong i ruiner.

Det doble jordskjelvet som ble målt til 5,7 og5,6 på Richters skala, krevde 80 menneskeliv. Mer enn 700 er såret og lokale myndigheter melder at over 430 000 hjem har blitt helt eller delvis i naturkatastrofen.

– Vi har fått inn rapporter om barn som ble drept mens de var på skolen da jordskjelvet rammet. Klassekameratene og andre barn fra det rammede området vil trenge spesiell støtte – både for å møte deres umiddelbare behov og for å sikre at de får psykososial oppfølging, sier Redd Barnas landdirektør i Kina Pia MacRae.

Frykter jordras

Barna som har måttet forlate hjemmene sine trenger varme klær, mat og rent vann.

– Flere etterskjelv er ventet de nærmeste dagene og meteorologene melder regn, så det er fare for at jordras kan sinke hjelpearbeidet, sier MacRae.

Klare med nødhjelp

Lokale myndigheter kom raskt i gang med nødhjelpen og deler ut telt, tepper, madrasser og frakker.

– Redd Barna har prosjekter i de rammede områdene. Vi har sendt ut et ekspertteam fra Kunming-kontoret vårt for å kartlegge hvordan vi best kan hjelpe de rammede barna og deres familier. Vi kommer til å starte en nødhjelpsoperasjon i samarbeid med våre lokale partnere, sier Pia MacRae.

Redd Barna har jobbet i Kina i snart 25 år og gitt nødhjelp etter mer enn 15 naturkatastrofer, som jordskjelvet i Yushu i 2010 og i Sichuan i 2008.