- Når man kjører gjennom gatene i Port au Prince to år etter jordskjelvet ser man at mange av bygningene er reparert, det er mindre steiner og rester av hus i gatene, og Haitis folk har så smått kommet i gang med livene sine, sier Gary Shaye, Redd Barnas landdirektør på Haiti.

Foto: Redd Barna/ Susan Warner
Redd Barna jobber iherdig for at barna skal komme i gang med skolen, og har bygget 229 klasserom og trent opp 1200 nye lærere de siste to årene. Resultatet er at 30 000 barn går på skole i dag, mange av dem for aller første gang.

Mye er blitt gjort

Siden jordskjelvet rammet Haiti i 2010, har Redd Barna nådd over 1.2 millioner foreldre og barn på helse - og koleraklinikker. I tillegg har 40 000 mennesker i dag fast tilgang til rent drikkevann. Redd Barna jobber iherdig for at barna skal komme i gang med skolen, og har bygget 229 klasserom og trent opp 1200 nye lærere de siste to årene. Resultatet er at 30 000 barn går på skole i dag, mange av dem for aller første gang.

Redd Barna har også sørget for at 3500 familier har fått stipend til å gjenoppbygge levebrødet sitt etter å ha mistet alt i naturkatastrofen. Ettersom mange barn og familier kom bort fra hverandre under skjelvet har Redd Barna jobbet med familiegjenforening, og sørget for at lokalsamfunn står sammen om å beskytte bortkomne barn da de er spesielt utsatt for vold, misbruk og utnyttelse.

Foto: Redd Barna/ Lane Hartill
Darline Mizac (17) fødte sønnen (6 dager) på en av Redd Barnas helseklinikker. Her vil både mor og barn bli fulgt opp regelmessig.

Mye gjenstår

Situasjonen på Haiti er kompleks. Det er fremdeles betydelige mangler, og mange oppgaver gjenstår.

- Vi ser at det er noen positive endringer på Haiti. Men det er fremdeles 500 000 mennesker som lever i provisoriske telt. Om seks måneder kommer en ny orkansesong.  I teltleirene med disse levevilkårene, vil en ny orkansesong ramme barna hardest. Haiti trenger derfor en ny langvarig løsning, slik at man unngår nok en katastrofe, sier Shaye.

Redd Barna ber det internasjonale samfunnet om å følge opp løftene om økonomisk hjelp til Haiti, men også øke den langsiktige finansieringen slik at man kan fortsette å bygge opp landet. Det blir også viktig å trappe opp innsatsen for å håndtere den pågående kolerakrisen.

Foto: Redd Barna/ Susan Warner
Redd Barna har de siste to årene jobbet hardt for å sørge for en ny og bedre livssituasjonen for hundretusener av barn og voksne i Haiti. Redd Barna og hele det humanitære samfunnet er innstilt på å være i Haiti i lang tid fremover.

Langsiktig innsats

Redd Barna har de siste to årene jobbet hardt for å sørge for en ny og bedre livssituasjonen for hundretusener av barn og voksne i Haiti. Dette har vært mulig takket være en stor giverglede i mange land.

- Men det har vært en treg prosess. De som tror at det finnes lettvinte løsninger for situasjonen i Haiti, må tro om igjen.  Den nye regjeringen har ambisiøse planer og er ivrige med å komme i gang og skape endringer. Redd Barna og hele det humanitære samfunnet er innstilt på å være her lenge, sier Shaye.

Les mer om hva Redd Barna har fått til på Haiti her