Foto: Eduardo Umali/Redd Barna
Tidlig om morgnenen lørdag 17. desember ble den nordlige delen av Filippinene rammet av den tropiske stormen Sendong, etterfulgt av flom. Bildet viser ødeleggelsene i en gate i Cagayan de Oro. Bare her forsvant 50 hus og 120 barn er hjemløse. Totalt er 50000 barn rammet av flommen.

Den tropiske stormen sist lørdag forårsaket den verste flommen i landets historie. Området som er rammet er ikke vant til flom, og befokningen var derfor ikke forberedt på de enorme vannmengdene. Noen områder er fortsatt avskåret fra omverdenen, og det er vanskelig å nå fram til familier som sitter fast uten nok mat og rent drikkevann.

Redd Barna er særlig bekymret for barn som har kommet bort fra foreldrene sine, fordi det setter dem i en veldig sårbar situasjon.

- Vi frykter at mange barn har blitt adskilt fra sine foreldre under uværet, og vi prioriterer å nå fram til disse barna så snart som mulig. Særlig bekymret er vi for de som er igjen i områdene vi ikke når fram til på grunn av de store skadene etter stormen, sier Anna Lindenfors, som er landdirektør for Redd Barna på Filippinene.

Sårbare uten foreldre

Foto: Eduardo Umali/Redd Barna
Tusenvis av mennesker har mistet sine hjem, og mange er fortsatt isolert på grunn av ødeleggelsene. Redd Barna er i gang med hjelpearbeidet.

Barna som har kommet bort fra sine familier er mer utsatt for mishandling, de er livredde og klarer ikke å finne mat og rent vann på egen hånd.

Redd Barnas team er i full gang med hjelpearbeidet, og skaffer rent vann og andre viktige varer til de som er rammet. Hundrevis av mennesker er fortsatt savnet etter at stormen raste gjennom de kystnære landsbyene i Mindanao, og det rapporteres om at de fleste likene de har funnet så langt er barn.

- Barn har sannsynligvis tatt den verste støyten av denne krisen, fordi de ikke takler de kraftige vannmassene. De må ha blitt fullstendig vettskremte, noen har nok fått panikk og i en slik situasjon vil det sette dem i enda større fare, sier Lindenfors.

Bidrar til nødhjelpsarbeidet 

Foto: Eduardo Umali/Redd Barna
Ødeleggelsene etter stormen og flommen er enorme. Redd Barna er særlig bekymret for barn som har kommet bort fra sine foreldre, fordi det gjør dem ekstra sårbare.

I områder som er lettere å komme til har filippinske myndigheter satt opp evakueringssentra for de som har mistet hjemmene sine i den tropiske stormen. Redd Barna samarbeider med myndighetene for å sikre at familiene får den hjelpen de trenger.

Redd Barna på Filippinene har bedt om midler til nødhjelpsarbeidet, totalt 1,5 millioner dollar. Norske Redd Barna bidrar med 50 000 dollar – 300 000 kroner – fra vårt katastrofefond.