Foto: Redd Barna/Ines Vujicic
I Trondheim finnes det frivillige som har tatt av sin tid i over 40 år til arbeid for Redd Barna.

- Vi begynte å arrangere ”Barnas dag” på midten av 1970-tallet, forteller Per Johan Houen som har vært aktiv i Redd Barna Trondheim siden 1968.

- Jeg husker det største arrangementet vi hadde, det var på Trondheim Stadion, med utlodninger, oppvisning av redningshunder og brannvesen. Det var til og med toppidrettsutøvere som stilte opp på konkurranser som sykkelløp på trehjulssykkel, og vi vurderte lenge å lande et helikopter på stadion. Heldigvis ble dette avverget, da noen kom på at stadion var dekket med koksgrus. Man kan tenke seg hvilken sandstorm helikopteret kunne ha laget!

Håndlagde dukkeklær

Etter hvert ble Barnas dag flyttet til Trondheim torg. Det var her historien med dukkeutlodningene begynte, kan Per Johan fortelle.

- I disse årene drev mange organisasjoner med såkalte dukkestiger. Vanligvis med dukker og ganske enkle, ferdigkjøpte klær. Vi begynte med håndlagde dukkeklær, og dette ble veldig populært.

Foto: Redd Barna/Ines Vujicic
Noen av de mange dukkene som har fått hjemmelagde klær opp gjennom årene.

Populært er ordet. Frivillige sjeler tilknyttet Redd Barna Trondheim har laget klær til rundt 40 dukker i året. Nå har derimot prisen på dukkene blitt så høy, at det ikke er lønnsomt å fortsette utlodningene.

Siste utlodning

- Årets utlodning var sannsynligvis den siste vi kan arrangere på denne måten, sier Per Johan. Etter årets Martnan har vi rundt 23 dukker igjen. Vi håper å finne en anledning der de siste dukkene kan loddes ut, for eksempel under Risvollandagene eller lignende arrangement.

- Vi har hatt stor glede av dukkeutlodningene våre. De har gitt noen frie inntekter, og ikke minst har de tilbudt en type arbeid for Redd Barna som våre flinke dukkeklærprodusenter har trivdes med. De har vært samlet en kveld i måneden for strikking og sying i sosialt samvær, i tillegg til alle timene hver enkelt har brukt ellers, avslutter Per Johan.