Foto: Redd Barna/Jon Wang
Noen av barna møtte ordføreren i Oslo på hans kontor, for å snakke om fredsprisfesten.

På Redd Barnas fredsprisfest vil barn overrekke et brev til Nobelkomiteens formann Thorbjørn Jagland, som de håper han vil gi videre til Liu Xiaobo. Hvilke ønsker de tusenvis av barna har for årets fengslede fredsprisvinner vil bli kjent under selve arrangementet. Festkomiteen består av 14 sjuendeklassinger fra Sagene og Kampen skole i Oslo. De vil overrekke brevet og hilsningene til Jagland, og håper Liu kan få disse en gang i fremtiden.

Barna møtte ordføreren

I 14 år har Redd Barna arrangert fredsprisfest for barn. Som oftest har barna også fått møte fredsprisvinneren på scenen, og fått stille vinneren spørsmål. I år måtte festkomiteen tenke annerledes, siden årets vinner sitter fengslet i Kina. På et forberedende møte med ordføreren i Oslo, Fabian Stang, snakket barna og ordføreren om dette.
- Det er jo litt spesielt i år siden fredsprisvinneren ikke kommer, sa Fabian Stang.

- Men vi har jo leder av Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, som vil være der for å få brevet og hilsenene våre, svarte barna.

Barna fra de to skolene har tenkt igjennom det aller meste foran fredsprisfesten

- For å kunne komme seg opp på scenen blir det et podie foran man må gå over. Podiet skal være som den kinesiske mur, forteller Alicia (12) til ordfører Stang.

- Er det trygt å gå opp på der da, vil ordføreren vite. Før han legger til: - Det er godt at jeg ikke har høye hæler da, som Mette-Marit ville hatt, ler Stang.
Kronprinsesse Mette-Marit er imidlertid på ferie under fredsprisutdelingen, og vil ikke kunne delta.

Foto: Leif Riksheim
Torstein, som vant Melodi Grand Prix junior i år, synger på Redd Barnas fredsprisfest.

Barna leder showet

Barna har jobbet sammen siden september for å lage et spektakulært show preget av barns tanker om fred, og med seg på laget har de kjente artister og gjester. Sjuendeklassingene har gjort alt fra å planlegge showet, til å sette opp program og invitere artister. De har også ansvar for scene, lys og lyd, og barna er selv programledere på showet. Noen av artistene som kommer er a1, AF1 (fra NRK-serien), Bjørn Johan Muri, dansegruppa Quick og Torstein, årets vinner av Melodi Grand Prix junior. På scenen for å snakke med barna kommer også Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland, ordfører i Oslo Fabian Stang, leder for Nobels fredssenter Bente Erichsen og Redd Barnas utenlandssjef Gunnar Andersen. Alle skoler i Oslo og Akershus har blitt invitert til fredsprisfesten, og det er ventet at det kommer 3000 barn for å hylle Liu Xiaobo.