Foto: Moises Saman/Magnum Photos for Redd Barna
Sovende barn i Beka-dalen, Libanon. Over 1.5 millioner barn er nå på flukt som følge av Syria-krigen.

Fredag 29. august rundet antallet registrerte flyktninger fra Syria 3 millioner mennesker. Vår kollega Misty Buswell blogger fra Redd Barnas kontor i Amman, Jordan

29. august 2014: I dag markeres enda en tragisk milepæl i syriakrisen: Antall registrerte flyktninger teller over 3 millioner.

Nesten fire år og 191 000 dødsfall etter konflikten brøt ut, har den pågående krigen etterlatt seg over én million mennesker med humanitære behov inne i Syria, og bidratt til økt kaos i en region som nærmest faller sammen. Det er utvilsomt mange flere mennesker på flukt enn hva som er registrert. De har enten ikke har mulighet til å registrere seg, eller tør ikke registrere navn av forskjellige grunner. 

3 millioner flyktninger vil si over 1.5 millioner barn på flukt. 

Dette er barn som Rana. Hun møtte jeg på et av mine første besøk til Redd Barnas trygge lekeområder i Jordan. Vi kastet ball til hverandre, men hun sa ikke et eneste ord. Jeg trodde hun var sjenert, men kollegaene mine på senteret fortalte meg at Rana ikke hadde sagt noe på måneder, helt siden familien hennes ble angrepet og de måtte flykte fra Syria. Det hun hadde gått gjennom hadde traumatisert henne så voldsomt at hun ikke fikk til å snakke. Jeg vil aldri glemme smilet hennes og hvordan det lyste opp i det triste ansiktet. 

Det er barn som Mais, ei ni år gammel jente som deltar på vårt utdanningsprogram i Egypt. Hun leste opp et dikt hun hadde skrevet om hvor vondt det gjør å flykte fra et hjemland og se at det blir ødelagt, og om hvordan hun ikke hadde noe håp for fremtiden før hun kom tilbake til skolebenken. 

Det er barn som Marwan, som flyktet fra konflikten med familien og nå bor i en overbefolket garasje i Libanon. Til tross for tøffe forhold og lite penger, sier han at det fortsatt er bedre enn i Syria. Han slipper tross alt å frykte for sitt eget liv hver eneste natt. 

Foto: Moises Saman/Magnum Photos for Redd Barna
Sovende barn i Beka-dalen, Libanon.

Det er det endeløse antallet barn jeg har møtt de siste tre årene som har lidd under denne konflikten. Barn som fortsatt vil ha mareritt i måneder og år etter de dro fra Syria. Barn som er for redde for å gå til skolen, selv etter å ha flyktet til trygghet i naboland, fordi de så skolene i Syria ble angrepet. Barn som ikke lenger leker gjemsel, fordi det faller mer naturlig for dem å leke krig. Og dette er de heldige - de som har klart å flykte. Over 5 millioner barn lever med ufattelig store behov inne i Syria, der de fortsatt er utsatt for krigens grusomheter hver eneste dag. En hel generasjon av syriske barn har fått sin uskyldighet røvet fra seg. 

Konflikten i Syria kan virke desperat og håpløs, men når jeg besøker programmene våre ser jeg at barn fortsatt er i stand til å leke og smile - til tross for det de har opplevd.  Jeg vet at de ikke har gitt opp håpet, og det kan ikke vi gjøre heller. Når vi runder 3 millioner flyktninger, kan vi ikke glemme Syrias barn. Barn som Rana, Mais og Marwan og alle de andre. De betaler den høyeste prisen for at det internasjonale samfunnet ikke klarer å beskytte dem. Så lenge konflikten fortsetter, vil barn fortsette å lide. Vi er så langt forbi tiden der vi må stille opp for de minste ofrene av denne konflikten - og la de få vite at verden ikke har glemt dem. 

Redd Barna responderer på Syrias flyktningkrise i Irak, Egypt, Libanon og Jordan, gjennom å tilby  husly, skolegang, trygge lekeområder for barn, helse- og ernæringsklinikker, matdistribusjon og sørge for rene vann- og sanitæranlegg. Vi har nådd over 950 000 syriske flyktninger i regionen, som inkluderer over 600 000 barn.