Foto: Redd Barna/Rob Holden
Flyktningbarn i Domiz-leiren i det kurdiske Irak.

Regjeringen går nå inn for å øke humanitære bevilgninger til nødhjelp med 350 millioner kroner, ifølge NRK.

Av disse skal 275 millioner kroner gå til arbeidet for Syria, melder UD. Pengene skal fordeles mellom norske hjelpeorganisasjoner som jobber i, og utenfor Syria.

– De skal brukes gjennom ulike humanitære og frivillige organisasjoner, de som er på plass både inne i Syria for å hjelpe internt fordrevne, men også i nabolandene for å hjelpe mennesker der, sier statsminister Jens Stoltenberg til NRK.

Tove R. Wang, generalsekretær i Redd Barna, er svært fornøyd med regjeringens beslutning.

- Redd Barna er glade for at det kommer mer penger til arbeidet for Syria. Nå håper vi at humanitære organisasjoner som Redd Barna kan få fri tilgang til hele landet slik at vi kan bruke dem på å nå de som trenger det mest, sier hun.

Tilsvarer antall barn i Norge

Foto: Redd Barna/Inge Lie
Antallet av barn på flukt fra Syria er nå på størrelse med antall barn i Norge, sier Tove Wang.

Siden konflikten i Syria brøt ut i mars 2011, har vi stadig blitt servert nye, dystre tall om situasjonen: 1 million flyktninger fra Syria i mars 2012 ble til 1,8 millioner allerede sommeren 2013. Nå har over 1 million barn flyktet fra Syria. Mange av dem har vært på flukt i månedsvis, og vært borte fra skolen i over to år.

– Tallet på barn som er flyktet fra Syria er nå på størrelse med antall barn i Norge. Disse barna har fått merke krigens grusomheter på en måte vi ikke kan forestille oss, sier Wang.

– I tillegg lever fortsatt millioner av barn inne i Syria. Vi snakker om en katastrofe der nesten sju millioner mennesker har behov for hjelp, sier hun.

Krise vi ikke kan overse

Foto: Redd Barna/Rob Holden
Ei jente ser langt etter bakevarene i Domiz.

Redd Barnas feltarbeidere i regionen forteller at barna inne i Syria er fanget i kampene. Alle syriske barn er berørt. Familier som kommer over grensene forteller om en desperat kamp for å overleve i bombeområder med konstant trussel om voldelige angrep. 

- Det er fryktelig skremmende at verden har stått og sett på, mens 1 million barn har vært tvunget til å flykte fra landet sitt, livredde og traumatiserte, og i flere tilfeller foreldreløse, sier Redd Barnas regiondirektør fra Midtøsten Roger Hearn.

- Dette er en krise vi ikke kan overse, den vil ikke forsvinne. Krigen i Syria har også utviklet seg til å bli en flyktningkatastrofe, som bare vil bli verre for hver dag som går. Det er derfor utrolig viktig at verdens ledere sikrer humanitær tilgang til Syria nå, mener han.

Foto: Redd Barna/Rob Holden
Syrias barn har lidd nok. Det er på tide å ta ansvar, sier Wang.

Nå må vi ta ansvar

FN’s tall viser at over 7000 barn er døde som følge av konflikten så langt – et tall som er ventet å øke kraftig, da Syrias dødsofre er registrert uten alder.

Uten direkte, humanitær tilgang til Syria, er Redd Barna dypt bekymret for at antallet barn på flukt vil fortsette å stige.

- Alle syriske barn er invadert av krigen. Deres muligheter til overlevelse og utvikling er rasert. Syrias barn har nå lidd nok. Det er på tide å ta ansvar for dem, sier Tove R. Wang.