Foto: Redd Barna/Hedinn Halldorsson
Mange syriske barn har ikke et ordentlig sted å bo og er dårlig rustet for vinteren. De har flyktet tynnkledde og uten sko. Bildet viser Hadi, som står utenfor en skole i Jordan, som har blitt hans nye midlertidige bolig.

Mange syriske familier har flyktet over grensene til Tyrkia, Jordan, Irak og Libanon. I følge FN vil antall syrere som har flyktet til nabolandene nå 700 000 ved utgangen av 2012. To og en halv millioner mennesker er internt fordrevet i Syria, mens kampene mellom syriske myndigheter og opprørere fortsetter med full styrke. Mer enn halvparten av flyktningene er barn.

Redd Barna tror at det reelle tallet flyktninger er mye høyere, fordi mange tusen ikke har registrert seg, og er spredt i hele regionen.

– Mange syriske barn og familier har ikke et ordentlig sted å bo. Barn har flyktet tynnkledde og uten sko. Familier har flyktet uten å ta med seg noe og mangler vinterklær. Mange familier har ikke tepper eller råd til oppvarming for vinteren. Mange har ingen inntekt eller et eget sted å bo. Nå trenger de straks hjelp for å klare seg gjennom de kommende månedene, sier generalsekretær i Redd Barna, Tove R. Wang. 

Foto: Redd Barna/Jonathan Hyams
Redd Barna arbeider med syriske flyktninger i Libanon, Irak og Jordan. Her støtter vi tusenvis av barn som har flyktet til Syrias naboland.

Barn fryser

Når vinteren starter, blir det krevende for familiene å holde varmen. I flyktningleiren Al Qaem i Irak, har barna fortalt oss at de ikke vasket seg på to uker fordi vannet er iskaldt.

– Hvis vi ikke hjelper familiene med å ruste seg mot det kalde været, vil vi se at de svakeste og mest sårbare familiene vil pådra seg forkjølelser, luftveisinfeksjoner og andre sykdommer.  For de yngste barna, eldre mennesker og de mest sårbare, kan situasjonen i verste fall føre til at de ikke overlever vinteren, sier Wang.

De fleste av familiene på flukt er ikke rustet for en kald vinter. Vinteren i regionen kjennetegnes ofte med striregn kombinert og temperaturer under null grader. Dette gjelder spesielt for ørkenområder, og i fjellene hvor flyktninger bor i flyktningleirer eller hos vertsfamilier. I områdene rundt Syria bor det titusenvis av mennesker i telt og andre midlertidige boliger. Andre leier i sin desperasjon dårlige boliger til priser de knapt har råd til. Kostnadene ved å varme opp stedet de bor er mye høyere enn det de kan betale. Store mengder regn fører til at folk som bor i telt og midlertidige boliger sliter med at telt og madrasser blir klissvåte.

Ber om økt finansiering

– Det er store behov for økt finansiering for å møte behovene til syriske flyktninger. Vinteren står på trappene med kulde og ekstra utfordringer. Givere må prioritere tepper, vinterklær og finansiering av varmeapparater, brennstoff og tilgang til varmt vann, slik at barn kan møte vinteren godt utstyrt, sier Wang.

Barn er spesielt sårbare for vinterkulden. Skoler og trygge områder for barn må også være varme og tilrettelagte, slik at barna kan være der om vinteren uten å bli syke.

Redd Barna arbeider med syriske flyktninger i Libanon, Irak og Jordan. Her støtter vi tusenvis av barn som har flyktet til Syrias naboland.