Foto: Redd Barna/Inge Lie
– Dette er en kritisk og voksende krise. Redd Barna kartlegger omfanget av situasjonen. Vi får rapporter om mennesker som er fanget på hustak, i trær og venter på hjelp. Redd Barna Norge har bevilget 200 000 kroner fra sitt katastrofefond forrige uke for å støtte nødhjelpsresponsen, sier Anne Pedersen, regiondirektør for Afrika.

Regnet er det kraftigste som har rammet Mosambik på over 10 år. I følge FN har flommen ført til at 150 000 mennesker er drevet på flukt i sitt eget land, samtidig som flommen fortsetter å spre seg til sydlige deler av landet.

– Dette er en kritisk og voksende krise. Redd Barna kartlegger omfanget av situasjonen. Vi får rapporter om mennesker som er fanget på hustak, i trær og venter på hjelp. Redd Barna Norge har bevilget 200 000 kroner fra sitt katastrofefond forrige uke for å støtte nødhjelpsresponsen, sier Anne Pedersen, regiondirektør for Afrika. 

Flommen er et resultat av en ukes striregn i Sør Afrika og Zimbabwe. Konsekvensen er at elven Limpopo, som er 1 750 km lang og den nest lengste elven som renner i østlig retning i Afrika etter Zambezi, har gått utover sine bredder.

Barn født på hustak

Historier fra nyhetsbyrået AFP forteller om to babyer som ble født på et hustak. Den vordende moren måtte flyktet fra vannmassene opp på et hustak i Guija, en landsby sør i Mosambik.

– Vi hjalp en kvinne å ta i mot det nyfødte barnet og et annet på taket av en helseklinikk, forteller helsedirektøren i Guija, Antonio Assede til AFP.

Foto: Redd Barna
– Barn blir syke med diare fordi de og foreldrene drikker skittent vann, sier sykepleieren Lourdes Machava fra Guija, som forteller at mange barn ikke har hatt tilgang til rent vann eller mat siden onsdag.

Han forteller at nå er en av de nyfødte fire dager gammel og ligger trygt inntil brystet til moren sin. Lokale helsearbeidere har allerede behandlet rundt 70 tilfeller av diare og holder spesielt øye med eventuelle kolerautbrudd og vannbårne sykdommer.

– Barn blir syke med diare fordi de og foreldrene drikker skittent vann, sier sykepleieren Lourdes Machava fra Guija, som forteller at mange barn ikke har hatt tilgang til rent vann eller mat siden onsdag.

Redd Barna kartlegger behov

Redd Barna arbeider på spreng med å kartlegge hvor mange som vil trenge hjelp, men vet at tusenvis av familier vil trenge humanitær assistanse.

Redd Barna i Mosambik er i stand til å bevege seg i berørte områdene og begynne å dele ut lagrede nødhjelpsartikler, som blant annet inneholder materiale til å lage seg tak over hodet, rent vann og vannrensende tabletter, med mer. Beskyttelse av barn vil også være en del av responsen.