Foto: Redd Barna/Mike Sunderland
14 år gamle Landry tok med seg sine tre småsøsken på flukt fra kampene i Elfenbenskysten til tryggheten i Liberia. Nå er han redd for hvordan det går med foreldrene.

I flyktningleiren Bahn i Liberia – rett over grensen fra borgerkrigsherjede Elfenbenskysten – bor 14 år gamle Landry. Han flyktet fra de harde kampene i hjemlandet sammen med brødrene og søstrene sine. Ingen av dem vet hvor foreldrene er. Eller om de fremdeles er i live.

– Jeg satt midt i en time på skolen da vi hørte skuddsalver. Alle forlot skolen og løp raskt hjem. Jeg lette etter foreldrene mine, men de var på gården, forteller Landry.

Mistet foreldrene i kaoset

Han hentet de to lillesøstrene og lillebroren sin. Sammen ville de gå til gården der foreldrene jobber for å lete etter moren og faren sin.

– Men det løp folk rundt overalt, og vi gikk oss bort. Jeg kunne ikke finne foreldrene våre. Vi fulgte etter noen mennesker vi ikke kjente. Vi gikk hele dagen uten sko, vi krysset en elv med båt, vi var veldig redde. Den natten sov vi under åpen himmel i skogen. Der var det mange barn som gråt. Broren og søstrene mine er alle under ti år, så de var veldig slitne. Jeg spiste ikke på to dager. Vi hadde bare tre bananer, og de ga jeg til familien min, forteller Landry.

Foto: Redd Barna/Mike Sunderland
Her snakker Landry med en av Redd Barnas eksperter på barns beskyttelse i flyktningleiren Bahn. Her bor for tiden 46 barn som har mistet kontakten med foreldrene sine og andre voksne familiemedlemmer.

Nå bor han og småsøsknene i et telt i flyktningleiren. De har fått utdelt tepper, mat, vann og andre livsnødvendigheter av Redd Barna. Samtidig sikrer vi at Landry og alle de andre barna som er på egenhånd i Bahn-flyktningleiren skal være trygge for vold og overgrep.

Mange barn på flukt alene

Til sammen bor det 46 barn i denne leiren som kom dit på egenhånd uten følge av voksne. Redd Barna har plukket opp mange av dem langs grensen. Nå samarbeider vi med FN om å identifisere barna og spore opp foreldre eller andre familiemedlemmer. Landry og småsøsknene hans bor fremdeles alene.

– Jeg vet fremdeles ikke hva som har skjedd med foreldrene mine. Jeg har ikke hørt noe. Jeg er så redd for dem, sier Landry.  

Til sammen 211 barn i flyktningleiren Bahn er med på våre oppfølgingstiltak – alt fra diskusjonsgrupper til kulturelle aktiviteter og lek. Alt for å sikre at barna får den psykososiale støtten de trenger for å behandle traumene fra den dramatiske flukten. 

Foto: Redd Barna/Mike Sunderland
Landry og søsknene har fått utdelt tepper, mat, vann og andre livsnødvendigheter av Redd Barna.