Som følge av våpenhvileavtalen før jul er det slutt på flyangrep i Jemen, men volden fortsetter og situasjonen er svært skjør.

Det anslås at 2.500 barn er blitt drept av direkte krigshandlinger, og at så mange som 85.000 barn ha dødd av sult siden 2015. Mer enn dobbelt så mange barn lider av alvorlig feileernæring sammenlignet med før krigen. I den samme perioden har Redd Barna behandlet flere enn 100.000 barn for underernæring.

Flere enn 1500 skoler er ødelagt i det krigsherjede landet, der 11,3 millioner barn er avhengig av humanitær hjelp for beskyttelse og å overleve.

Ekstreme vanskeligheter

- Barn i Jemen opplever ekstreme vanskeligheter som ingen barn bør oppleve. De står overfor trusler både fra bomber og ammunisjon, sykdom og sult. Det er uakseptabelt at de dør av årsaker som det er fullt mulig å forhindre.

Det sier Tamer Kirolos, landdirektør for internasjonale Redd Barna i Jemen, et land som gjennomgår verdens verste humanitære krise. Tirsdag denne uken besøker han Norge.

Foto: Redd Barna
Tamer Kirolos er internasjonale Redd Barnas landsjef i Jemen.

Skoler og helsesystemer er rammet av krigen, det samme er forsyninger av mat, vann og medisiner. Matprisene i landet er doblet, og kollapsen i økonomien utgjør en like stor fare for folks liv som selve krigshandlingene. Mel, salt, sukker og matolje er eksempler på matvarer som har doblet i pris siden 2015.

Tar liv i det stille

Prisen på strøm, vann, drivstoff og medisiner har også øket kraftig. Inflasjonen på 238% på tre år og en reduksjon i lønninger gjør at havlparten av folket lever under den internasjonale fattigdomsgrensen.

- Den økonomiske kollapsen i Jemen tar liv i det stille. Foreldre forteller staben hvordan de står over måltid eller går to dager uten mat for å gi det lille de har til barna. Det er helt vanlig nå. Mange har bare råd til brød og te og husker ikke sist de spiste kjøtt eller fisk. Penger er stadig mindre verdt og folk får ikke lønn, sier Kirolos, som har jobbet i Redd Barna i 25 år.

Foto: Redd Barna
- Jeg elsker å gå på skolen fordi vi lærer om oppførsel, kultur og respekt, sier 11-år gamle Maya.

 - Denne krisen er ikke naturens verk, det er mennesker som er ansvarlig. De krigende partene i denne brutale konflikten må legge ned våpnene og komme til forhandlingsbordet. Andre land må slutte å bære ved til bålet. I over tre år har dette marerittet plaget vår samvittighet. Vi må ikke la denne krigen fortsette en dag til, sier Kirolos.

Elsker skolen

11-år gamle Maya* går i sjette klasse på en skole i nærheten av hjemmet i byen Saada i Jemen, noen mil nord for hovedstaden Sana. Hun elsker skolen og er blant de flinkeste i klassen. Den største utfordringen for henne er at det ikke finnes kvinnelige lærere.

Uten kvinnelige lærere dropper mange av jentene ut. Maya ønsker selv å bli lærer slik at hun kan oppmuntre andre jenter til å ta seg en utdanning.

- Jeg elsker å gå på skolen. Skolen lærer deg om kultur, oppførsel og å lese og skrive. Jeg lærer om alt. Alle bør fullføre studiene, fordi det er en fordel, sier hun.Har nådd 2,5 millioner barn

De enorme utfordringene til tross, Redd Barna er tilstede med lokal stab som sørger for at sårbare barn har tilgang til mat, får helsetjenester, er beskyttet fra vold og kan fortsette skolegangen.

Redd Barna er den største, uavhengige hjelpeorganisasjonen i landet. Til sammen har vi nådd 2,5 millioner barn siden krigen startet.  

* Navnet er endret.

Underskriftskampanje

Bli med og krev stopp i salg av militært materiell til land som kriger i Jemen.

Skriv under og send e-post til utenriksministeren