Phailin, en tropisk syklon med styrke 36 meter i sekundet, befinner seg fredag ettermiddag nord-øst i Indiahavet, melder Reuters.

Med en tilsvarende kraftig syklon fra 1999 friskt i minnet, der over 10 000 mennesker omkom, forbereder nå Redd Barna seg på at syklonen skal treffe Indias østkyst lørdag ettermiddag (norsk tid).

100 000 evakueres

Indiske myndigheter varsler om risiko for liv og fare for store ødeleggelser, særlig for befolkning i lavtliggende strøk.

5000 familier har allerede evakuert i skoler og tilfluktsrom. Myndighetene planlegger at hele 100 000 familier i distriktet Ganjam skal etter planen evakueres innen lørdag morgen.

Redd Barna har nå opprettet et team på landkontoret i delstaten Odisha som skal koordinere nødhjelpsarbeidet.

Tusentalls nødhjelpsrasjoner, blant annet i form av mat, vann og medisiner, er utplasserte til barn og deres familier i tilfluktsrom.

– Barn er alltid de mest sårbare i krisesituasjoner. Vi jobber med å minimere de skadevirkningene som en slik syklon har på barna og deres familier, sier generalsekretær for Redd Barna i India Thomas Chandy.

Barn del av katastrofeforebyggingen

Redd Barna har jobbet med forebyggende katastrofearbeid med fokus på barn og unge i den indiske delstaten Odisha siden 2007.

Gjennom arbeidet på skoler og i nærmiljøet har Redd Barna inkludert barna aktivt i katastrofeforebyggingen. Dette skal gjøre dem bedre rustet ved en eventuell syklon eller flom. Redd Barna har også drevet opplæring i førstehjelp, psykososial veiledning og tidligvarslings-systemer.