Foto: Redd Barna/Anne Brude
I Leogane, episenteret for jordskjelvet, jobber Christian Popotre med beskyttelse av barn for Redd Barna.

I hovedstaden Port-au-Prince er få bygninger revet, og de færreste områdene ryddet. Arbeidet er i gang, men går veldig tregt. Dette skyldes både manglende maskiner og penger til arbeidskraft. I tillegg er veiene svært dårlige, og trafikk og transport går tregt.

Farlige forhold

Teltleirene er farlige for både voksne og barn. 1,3 millioner mennesker, hvorav mange barn, har mistet hjemmene sine. Selv om menneskene som bor der har tilgang til rent vann og legetjenester er matutdelingen i de fleste tilfeller slutt.

Noen steder tilbyr Redd Barna og andre organisasjoner "Cash for Work"-programmer, der folk får jobb med å rydde eiendommer mot kontant betaling. Dette er ikke lett å organisere i stor skala for organisasjonene, så mange er uten arbeid, ikke minst fordi firmaene de jobbet i ble ødelagt i jordskjelvet.

I de største leirene i Port-au-Prince der over 20 000 mennesker bor tett i tett kan det være 40-50 drap hver natt. Både barn og voksne er utsatt for overgrep i en befolkning med høyt frustrasjonsnivå.

Jeg så bygningene kollapse

I Leogane, episenteret for jordskjelvet, jobber Christian Popotre med beskyttelse av barn for Redd Barna.

– Jeg har jobbet for Redd Barna siden februar. Jeg sto utenfor skolen, og så både kirken ved siden av meg og skolen kollapse. Det bråkte, folk skrek, biler tutet og jeg og kameraten min holdt rundt hverandre og ba mens det sto på, forteller Christian.

Da jordskjelvet skjedde jobbet han som datalærer i Port-au-Prince. Han forteller at han hjalp til med å få folk ut av den øverste etasjen av skolen der han jobbet.

– Folk i de andre etasjene kunne vi ikke hjelpe, sier han. 

Nå er han engasjert i arbeidet med å beskytte barn mot vold, overgrep og annen kriminalitet.

Barn lever under utrolig vanskelige forhold

– Det er så mye å gjøre her. Så mange hus er ødelagte, og så lite er ryddet. Barna lever under utrolig vanskelige forhold i telt over hele byen, fortsetter Christian.

Han vil så gjerne bidra med det han kan. 

– Familien min var her i Leogane under skjelvet, og jeg var livredd for hvordan det hadde gått med dem da jeg gikk hjemover til Leagene dagen etter skjelvet. Heldigvis fant jeg moren min og min kone og våre to barn, de hadde sovet på gaten i frykt for nye skjelv, sier han.

Christian forteller at han mistet gode venner og kolleger.

Må kutte staben

– Vi kutter ned på staben i Leogane. Vi trenger mer midler for å hjelpe barna over tid. Selv om vann og helsetilbud er tilgjengelig for mange nå, har vi en lang vei å gå i Haiti før vi kan få et stabilt samfunn med jobber og trygghet, sier han.

Redd Barna i Haiti

Redd Barna har vært på Haiti i 30 år, og var på plass når jordskjelvet kom. De ansatte reagerte raskt med nødhjelp, og delte ut mat, ga folk husly og forsyninger.

Redd Barna jobber nå med en femårsplan for gjenopprettelsen og nødhjelpstiltakene. Redd Barna fortsetter å jobbe gjennom det jordskjelvrammede området, og fokuserer på de tiltakene som har størst betydning for tusenvis av barn: utdanning, beskyttelse, helse, er næring, vann, sanitærforhold, husly, livsopphold, matsikkerhet og forsyninger.