Foto: Redd Barna/Diaa Malaeb
– Jeg måtte forlate hjembyen vår for å skåne barna mine. Jeg var spesielt redd for mine to døtre. Vi vil ikke bo her i Libanon resten av livet. Vi har veldig lyst å dra tilbake, men da må det være trygt og fritt frem for alle, sier Badrya. Hennes eldste sønn ble igjen i Syria. Hun er veldig redd for at noe galt har skjedd eller kommer til å skje med ham.

– Drapene på sivile må ta slutt nå. Barn i Syria er sterkt rammet av konflikten og mange har behov for øyeblikkelig humanitær hjelp, sier Tove R. Wang, Redd Barnas generalsekretær.

Tusenvis av sivile er drept i opprøret som begynte i mars for ett år siden. Av dem slår FN fast at flere hundre er barn. Redd Barna jobber i nabolandene for å gi nødhjelp til familiene som har flyktet fra Syria, men har til nå ikke fått slippe til inne i selve landet.

Trenger nødhjelp øyeblikkelig

– Barn og voksne har behov for øyeblikkelig medisinsk hjelp, beskyttelse og basisvarer som vann og mat. Vi kan bare anta at de er livredde, sultne og tørste, sier Wang.

Mange barn er fanget i sine egne hjem. Andre har vært vitne til død og lemlestelser, familiemedlemmer som er tatt av dage, bygninger som er skutt i stykker, skremmende lyder og skremte mennesker. Situasjonen er svært vanskelig i flere byer.

Denne uken har internasjonale Redd Barna startet en kampanje for å rette oppmerksomheten mot situasjonen for barn i Syria. Redd Barna tar ikke stilling til hvem som er ansvarlig for volden, bare at den må stanse. Tusenvis av mennesker har allerede undertegnet den samme kampanjen i andre land. Underskriftene blir samlet og levert til FNs sikkerhetsråd etter ettårsdagen for protestene 15. mars.

Skriv under her >

Krever humanitær tilgang

Redd Barna har, i likhet med de fleste andre hjelpeorganisasjonene, ikke fått lov til å gå inn i Syria for å gi assistanse. Internasjonale Røde Kors har fått begrenset adgang.

– Dersom vi får tilgang vil vi kunne gå inn med nødhjelpsvarer, midlertidig husly og arbeide for å beskytte barn og snakke med dem for å hjelpe dem bearbeide inntrykkene, sier Wang.

Hun understreker at Redd Barnas budskap om at volden må stanse er en bred appell rettet til det internasjonale samfunnet.

Foto: Redd Barna/Diaa Malaeb
- Det som skjer i Syria er det verst tenkelige, sier Zahra, som håper andre land nå hjelper Syria ut av konflikten. Her sammen med sine to sønner Adnan(4) og Omar (3)

Alle var kjemperedde

På en skole nord i Libanon bor familien til Zahra, som flyktet ut av Syria for seks måneder siden.

- Da demonstrasjonen startet i Baba Amr, valgte vi å bli værende. Vi tenkte at det ville roe seg. Men så begynte sjeikene i moskeen å snakke om revolusjon.  Det var da vi begynte å bli skikkelig redde. Dagen etter var det stridsvogner i gatene og jeg hørte masse skytning. Jeg skjønte at folk ble drept, sier Zahra.

Hun bestemte seg for å rømme sammen med de andre kvinnene, jentene og barna i landsbyen.

- Vi var alle kjemperedde. Da vi nådde den store elven Al Nahs El Kabis, var vi rundt 200 kvinner og barn. Vi gikk i mange timer. Noen menn hjalp oss mens vi krysset elven, mens noen andre tok oss i mot på den andre siden. Etter dette gikk vi over et stort fjell før vi endelig kom til Libanon. Det som skjer i Syria er det verst tenkelige, sier Zahra, som håper andre land nå hjelper Syria ut av konflikten.

Foto: Redd Barna/Diaa Malaeb
Redd Barna deler ut nødhjelpsartikler og sikrer trygge lekeområder for barn, noe som gjør det lettere å finne tilbake til hverdagen og snakke om opplevelsene.

Kjenner regionen godt

Redd Barna har jobbet i Libanon i 60 år og Jordan i mer enn 25 år og kjenner regionen godt. Regionsjef Sanna Johnson møter familiene som har flyktet til Libanon. Hun sier til Dagbladet:

– Barna klenger seg på mammaene sine, barn på 10–12 år tisser i senga og barna klarer ikke å konsentrere seg. Barn leker ikke og de minste sier ingenting. I tillegg opplever vi mye vold i familiene: Fedre slår sine koner og mødrene slår barna sine.  Noen av barna har sett folk bli drept like foran dem. Andre har dratt uten å få med seg sin far eller andre. Familiene er traumatiserte og det vil ta år å bearbeide hva de har opplevd, sier Johnson.

Programarbeidet i grenseområdene til Syria trappes opp for å ta imot de tusenvis av flyktningene som kommer over grensene. Redd Barna deler ut nødhjelpsartikler og sikrer trygge lekeområder for barn, noe som gjør det lettere å finne tilbake til hverdagen og snakke om opplevelsene. Redd Barna støtter også undervisning til flere hundre barn.