Foto: Redd Barna/Alessio Romenzi
Batoul er en seks år gammel gutt som har flyktet fra Homs i Syria. Nå oppholder han seg i Baalbeck i Lebanon.

Ahmed er en 10 år gammel gutt fra Syria. Han måtte flykte til Libanon uten moren sin.

– Vi bestemte oss for å forlate landsbyen da kampene begynte å nærme seg huset vårt. Vi hørte mennesker bli drept, forteller han.

Ahmed og foreldrene har alltid bodd i Syria. Han er født der og elsker landsbyen sin.

– Det som skjer er skremmende. Mennesker blir drept og før vi flyktet hørte vi bomber hver natt. Et hus ble bombet bare 300 meter fra der jeg bor. Jeg kjente at hele bakken ristet. Jeg var så redd. Det som skremte meg mest var at jeg ofte trodde det var langt unna oss, men etterpå oppdaget jeg at det var rett ved der vi bodde, sier Ahmed.

Moren til Ahmed er fortsatt i Syria. Han begynner å gråte når han skal fortelle om henne.

– Vi ringte mamma i går. Hun har det bra, men vi er redde for hvordan det går med henne.

Foto: Redd Barna/Dalia Khamissy
– Vi hørte at folk skjøt rundt oss. Moren min ble nesten drept, men pappa trakk henne inntil seg og reddet henne. Jeg var redd. Jeg trodde at vi kom til å dø. Bilder viser Rama (10) sammen med broren (3).

Tvunget til å reise fra pappa

Syriske Rama er 10 år gammel. Hun forteller at under flukten fra Syria måtte de løpe i to timer før de ankom nærmeste landsby.

– Vi hørte at folk skjøt rundt oss. Moren min ble nesten drept, men pappa trakk henne inntil seg og reddet henne. Jeg var redd. Jeg trodde at vi kom til å dø. Jeg husker at vi tok en taxi med mamma, mens pappa ble igjen i Syria. Jeg var livredd for at det skulle skje noe med pappa, sier Rama.

Hun er veldig glad for å ha kommet til Libanon. Hun føler seg trygg. Bestemoren og faren er fortsatt i Syria. Hun drømmer om at faren kommer til dem, men foreløpig må han ta vare på bestemoren i Syria.

Hun sier at når hun tenker på Syria savner hun huset sitt og skolen. Begge er bombet i stykker. Hun tenker på vennene sine og savner venninnen sin, Ataf, men har fått vite at hun er trygg.

– Jeg kommer ikke alltid overens med mamma. Det var ikke sånn før. Jeg tror hun savner pappa og at familien er samlet. Det savner jeg også. Jeg går ofte på rommet mitt og tenker på livet mitt sånn som det var før.

– Jeg er glad når jeg er de trygge lekeområdene. Jeg leker og får nye venner. Hvis jeg ikke lekte her måtte jeg heller sitte barnevakt for søsteren og broren min eller bare vært på rommet og tenkt på pappa. Det er ikke noe å gjøre hjemme. Vi har ikke så mye penger nå og går ikke ut så ofte, sier Rama,

Hun vil ikke reise tilbake til Syria fordi det ikke er noen skoler. Hun vil være her i Libanon og gå på skolen.

Les mer om hvordan Redd Barna jobber med å bearbeide traumer hos syriske barn og normalisere hverdagen deres.

Signer Redd Barnas internasjonale underskriftskampanje for å stanse og dokumentere vold og overgrep mot syriske barn!