Foto: Redd Barna/Ed Ou fra Getty Images
– Jeg kan se at de fire barnebarna mine blir svakere for hver dag som går, sier Hamina Jama.

– Jeg hadde 400 geiter og tre kameler, og livet var godt frem til tørken rammet. Problemene startet for seks måneder siden. Hver dag døde ti geiter. Det var da vi forsto hvor ille situasjonen er, forteller Hamina.

Til slutt hadde hun bare noen få geiter igjen. Det var ikke nok til at familien kunne livnære seg. Derfor måtte de flykte. Nå bor Hamina, datteren, svigersønnen og sju barn sammen i en liten stråhytte 200 kilometer hjemmefra i Karkaar-regionen.

– Vi gikk i tre dager og tre netter til vi kom hit for to måneder siden. Tenk deg hvordan det er for en på min alder å gå så langt! Jeg hadde barnebarnet mitt i armene hele veien. Vi hadde ingen mat og nesten ikke noe vann, sier Hamina.

Foto: Redd Barna/Ed Ou fra Getty Images
Til sammen 1,5 millioner somaliere er på flukt i sitt eget land på grunn av tørken. Og minst 800 000 har flyktet over grensne til anbolandene Etiopia og Kenya.

Barna blir daglig svakere

Når familien har vært rammet av tørke tidligere, har de alltid kunne dra til et annet distrikt og finne beite til dyra der. Nå er hele Somalia rammet av tørken. 20 prosent av husholdningene i landet har overhodet ikke noe mat å spise. Hamina er alvorlig bekymret for hvordan familien skal klare seg.

– Jeg kan se at de fire barnebarna mine blir svakere for hver dag som går. Vi spiser kun ett måltid hver kveld. Det består kun av ris, og av og til har vi ikke ris heller. Min datters mann går til Qardho hver eneste dag i håp om å få en jobb, men det er ingenting der. Barna har aldri gått på skolen, sier hun.

Stadig flere på flukt

Til sammen 1,5 millioner somaliere er på flukt i sitt eget land på grunn av tørken. Flere tusen krysser også grensene hver eneste dag over til Etiopia og Kenya i håp om å få hjelp der. Totalt har rundt 800 000 somaliere flyktet til nabolandene den siste tiden. For Hamina dreier alt seg nå om kampen for å overleve.

Foto: Redd Barna/Ed Ou fra Getty Images
Redd Barnas lager med næringsrik peanøttmasse, som vi deler ut i leirene for somaliere på flukt for tørken i Bosasso, Somalia.

– Heldigvis lar noen av landsbyboerne oss av og til få låne kamelene deres så vi kan hente vann i jerrykanner. Vi må betale en kvart dollar for hver vannkanne, men nå har vi snart ingen penger igjen. Mange husdyrholdere kommer hit akkurat som oss. Om du ser deg nøye rundt, ser du dem tett sammenhutlet i små hytter under trær eller bak noen busker. Det er som om vi var vanlige mennesker som plutselig ble blinde. Hva kan du forvente av noen som nettopp har mistet synet? Vi har ingen fremtid her, ingenting, sier Hamina Jama.

Dette gjør Redd Barna:

  • Deler ut vann i områdene som er hardest rammet av tørken. I Somalia alene har vi delt ut mer enn 24 000 liter med drikkevann til mer enn 70 000 mennesker. Vi bedrer også tilgangen til vann og sanitæranlegg i helseklinikker og skoler.
  • Deler ut vannkanner, filter og tabletter til å rense vann med for å sikre at folk ikke skal drikke forurenset vann i desperasjon.
  • Behandler akutt underernærte barn. Den livreddende behandlingen er ofte enkel og effektiv. 9000 barn i Somalia fått slik behandling hver måned. I tillegg får 20 000 flere barn annen helsehjelp.
  • Hjelper familier til å kunne kjøpe næringsrik mat selv ved å dele ut matkuponger. Disse kupongene gir samtidig viktig støtte til de lokale kjøpmennene og markedene.
  • Overfører penger til familier som har mistet inntekten sin slik at de kan kjøpe det nødvendigste til barna.
Foto: Redd Barna/Ed Ou fra Getty Images
Redd Barna har tredoblet nødhjelpsinnsatsen i Somalia de siste ukene.