Vinteren i fjor var beinhard i Ukraina, med under 20 minusgrader på det kaldeste.

Fattigdommen er stor, og den slår spesielt hardt ut om vinteren. I flere områder lever tre av fire familier under fattigdomsgrensen. Særlig de som trenger litt ekstra hjelp rammes hardest av vinterkulda.

Send VARME til 2230 (150kr) eller VIPPS til 2230 for å hjelpe barn som Artem.

Som 24 år gamle Ella, som vi møter i et hybelhus i den vesle byen Toretsk. Her bor hun i et 12 kvadratmeter stort rom sammen med babyen Artem (8 måneder) og bestemor Lidia (68).

Foto: Redd Barna / Luca Kleve-Ruud
Å holde en liten baby varm i en iskald leilighet i Ukraina er ikke lett.

Ella gruer seg veldig til at vinteren setter inn for fullt, og beskriver vinduene i rommet som «store hull som vinden trenger gjennom». Hun har prøvd å tape igjen hull i veggene og vinduskarmene, og tepper og pledd er hengt opp for å holde kulden ute.

Men det hjelper så lite. Når det er ekstremt kaldt ute, er det nesten umulig å holde varmen inne noenlunde oppe. Det er bare kaldt vann i huset, noe som er særlig vanskelig når en baby skal stelles. Vann må varmes på en kokeplate i et felles kjøkken.

– Redd Barna er den eneste organisasjonen som støtter oss. Jeg er svært takknemlig. Ikke bare for pengene, som hjelper oss gjennom vinteren, sier den unge moren.

Foto: Redd Barna / Luca Kleve-Ruud
Tapen på vinduet er et forsøk på å holde kulden ute. I 20 minusgrader er det ikke lett.

-Barn kan fryse i hjel

– Familier i Øst-Ukraina har det svært vanskelig. De som har midler flykter, men mange har ikke mulighet til det og må bli værende. Samtidig blir det stadig vanskeligere å skaffe midler til arbeidet vårt for de mest sårbare barna, sier Margaux Dessus, leder for programutvikling i Redd Barna Ukraina.

Rundt 2 millioner mennesker på begge sider av konfliktlinjen risikerer å fryse seg gjennom vinteren, viser en undersøkelse som er gjort av FN-organisasjonen OCHA. Ledningsnett for vann og elektrisitet er mange steder ødelagt, samtidig som det er vanskelig å skaffe ved og kull.

– Barn kan i verste fall fryse i hjel. Å støtte Ukraina nå kan redde barns liv, understreker Margaux Dessus.

Foto: Redd Barna / Luca Kleve-Ruud
Artiem (8. mnd) stirrer på fotografen med knallblå øyne.

Gir pengestøtte

Redd Barna Ukraina arbeider i småbyer og jordbruksdistrikt langs den 500 km lange såkalte «kontakt-linjen» som har oppstått etter at fiendtlighetene mellom væpnede grupper og ukrainske myndigheter brøt ut for over tre år siden.

Mobile Redd Barna-team reiser inn i utrygge områder for å finne de mest sårbare familiene og barna. Familiene får utdelt utstyr de trenger til vinteren, som vinterklær til barna og varmeovner.

I tillegg får de vanskeligst stilte familiene pengestøtte i to omganger, til sammen 2100 kroner. Dette brukes også til helt nødvendige varer, som varme klær, vintersko, medisiner, mat og brennstoff til fyring av ødelagte og dårlig isolerte hus. Familier som har fått ødelagt husene sine, får støtte til å reparasjoner og gjenoppbygging.

For Ella og den lille familien hennes er denne hjelpen uunnværlig. De 360 kronene som bestemor Lidia får månedlig i pensjon går rett til oppvarming av rommet de leier, og til sparing for mer behandling for barnebarnet.

Foto: Redd Barna / Luca Kleve-Ruud
Bestemor Lidia bruker all tid og hele pensjonen på å holde liv i familien.

 

Bestemor ser på babyen og tørker noen tårer. Hun gir seg nesten over til håpløsheten. Så tar hun seg sammen og retter seg opp:

– Klart jeg må hjelpe! Jeg gjør hva som helst for babyen vår! sier Lidia.

Mamma Ella legger til:

– Det viktigeste er at jeg får støtte til ikke å gi opp.

Foto: Redd Barna / Luca Kleve-Ruud
Krigen og vinteren tærer på kreftene til befolkningen i Ukraina.

DETTE GJØR REDD BARNA:

- bygger opp boligene til 56 000 barn og voksne.
- deler ut nødvendige varer som tepper, varme klær og pakker med hygieniske varer.
- deler også ut mat.
- Gir kontanter til 6000 familier slik at de kan reparere husene sine eller kjøpe viktige varer som varme klær, mat eller medisiner.
- Gjennom «Arbeid for penger» har 670 personer jobbet med å reparere skoler og barnehager som er blitt ødelagt i krigen.
- Over 9000 barn og voksne er nådd gjennom Redd Barnas beskyttelsesprogram. Redd Barnas barnevennlige områder gir barn på flukt trygge og gode omgivelser. I foreldregrupper lærer foreldre om hvordan de kan hjelpe barna sine i den vanskelige situasjonen de befinner seg i, beskytte dem mot farer og gjøre dem motstandsdyktige.
- Over 30 000 barn og lærere er nådd gjennom Redd Barnas skoleprogram. 160 lærere og skolepsykologer har fått kurs i hvordan de kan best hjelpe barn som er særlig hardt rammet av krigen. 7000 barn har fått tilbake-til-skolen-materiell