Foto: Redd Barna
En av studentene på yrkesskolen.

- Barna våre er absolutt det kjæreste og viktigste vi har, sier Petter Varner, eier og administrerende direktør i Dressmann. - Det er dessverre stor forskjell på hvordan oppvekst og levevilkår er for barn i verden. Dressmann har alltid vært opptatt av å bidra til at de som trenger det mest får en mulighet til å utvikle seg.

Vil være tett på

Dressmann er Nordens største kleskjede innen herreklær og er med i Varner-gruppen, som sammen med Redd Barna har utviklet Work2Learn-prosjektet. Varner-Gruppen er en stor aktør innen tekstilhandel i Norge, med rundt 1 100 butikker i Nord-Europa. Her finner vi blant annet konseptene Dressmann, Cubus, Vivikes, Urban, Carlings og Bik Bok. Nå har Dressmann inngått et langsiktig samarbeid med Redd Barna.

- Vi gleder oss enormt til å støtte Work2Learn-prosjektet i Bangladesh, hvor vi har stor produksjon. Og hvor vi har mulighet til å være tett på – og følge opp resultater av dette, sier Petter Varner. - Vi gleder oss til samarbeidet med Redd Barna!

Alternativ til fattigdom

Work2Learn er etablert i Bangladesh, i et av verdens fattigste land. Her er halvparten av befolkningen under 18 år, og 80-90 prosent av landets inntekter kommer fra tekstilindustrien. Utfordringene er mange og sammensatte for internasjonale aktører som handler med lokale leverandører. 

Arbeidsvilkår og rettigheter for barn og unge under 18 år står på agendaen hos Dressmann, og det passet derfor svært bra å inngå et samarbeid med Redd Barna om Work2Learn.
– Dette er å ta samfunnsansvar i praksis, og går rett i kjernen av vår virksomhet, sier CSR-ansvarlig i Varner, Annabelle Lefébure Henriksen.

Sikret fast jobb

Foto: Redd Barna
Gjennom sin deltakelse i Work2Learn forplikter Dressmann seg til å sikre ungdom som er med på prosjektet en lærlingplass innenfor sitt fag.

Etter å ha fullført grunnutdanning får ungdommene i Work2Learn-prosjektet yrkesutdanning tilpasset tekstilbransjen, samt en praktisk lærlingperiode på tre måneder i leverandørenes tekstilfabrikker.

Bangladesh tillater ungdom over 14 år å jobbe i tekstilbransjen, så lenge arbeidet er trygt, tilpasset alderen og ikke går ut over utdannelsen, forklarer Lefébure Henriksen. Work2Learn sikrer nettopp dette, blant annet ved å sørge for at de unge i lærlingtiden ikke jobber med farlige kjemikalier eller maskiner, at arbeidsdagen ikke overstiger 5 timer og at de får tilstrekkelig med pauser. Ungdommene i Work2Learn er vanligvis 17 år når de får lærlingplass på fabrikkene. Etter lærlingtiden er de unge nærmest sikret en jobb med fast lønn under sikre forhold, og slipper å ta farlig arbeid i uformell sektor. En som har fått dette tilbudet er Sumon, som du kan lese mer om her.

Sikrer trygge arbeidsplasser

Foto: Redd Barna
Det er stort behov for kvalifisert arbeidskraft i Bangladesh, blant annet innen fagene maskinreparasjon, strikking, trykk og industriell sying.

Lefébure-Henriksen mener det er avgjørende at prosjektet drives i samarbeid med Redd Barna, som har den nødvendige kunnskapen og ekspertisen i forhold til å arbeide med barn og unge, samtidig som det er viktig at næringslivet også bidrar med det de er gode på. Dressmann bidrar ikke bare økonomisk til Work2Learn, men forplikter seg også til å sikre ungdom som er med på prosjektet en lærlingplass innenfor sitt fag. Det er stort behov for kvalifisert arbeidskraft i Bangladesh, blant annet innen fagene maskinreparasjon, strikking, trykk og industriell sying. Dressmann og Varner-Gruppen skal også bidra med sin tid og kompetanse for å sikre at de unge får mest mulig ut av utdannelsen og lærlingtiden på fabrikkene.

- Redd Barna er glade for at Dressmann vil være vår hovedsamarbeidspartner, og støtte det viktige arbeidet som Work2Learn er. Sammen kan vi gi mange barn og unge en bedre fremtid, sier Tove R. Wang, generalsekretær i Redd Barna.

Les mer om Dressmanns samarbeid med Redd Barna