Foto: Redd Barna
En ødelagt skole i Jemen.

– Da krigen kom til byen vår dro de fleste herfra, men vi ble igjen fordi vi hadde ikke penger. En ettermiddag så vi et krigsfly på himmelen. Plutselig ble huset truffet av en rakett. Halve huset ble revet bort, smellet var kjempehøyt. Faren min og broren min var i rommet som ble ødelagt. Faren min døde, mens broren min overlevde mirakuløst, forteller 10 år gamle Omina fra byen Abyan.

– Alle skrek, broren min lå der dekket av blod og blødde fra nesen og øret. Vi løp med ham til en lege som bor i nærheten, fordi sykehuset er stengt. Etter bomben måtte vi flytte til et annet hus som var fraflyttet. Så kom onkelen min fra Aden og hentet oss.

Foto: Redd Barna
Omina (t.h.) og hennes brødre lever under svært vanskelige kår i Aden.

Redd Barna tilstede

Ominas historie er ikke unik. Jemens barn befinner seg i en av de største humanitære krisene i verden, preget av alvorlig matmangel, sykdom og død. De som finner mat har ingen skole å gå til. Ifølge de seneste tallene fra OCHA, FNs nødhjelpsorganisasjon, er to millioner barn av totalt 7,3 millioner uten tilgang til skole. Det inkluderer over en halv million barn på flukt internt i landet. 2683 skoler er stengt helt eller delvis på grunn av konflikten.

 Redd Barna er en av organisasjonene som er tilstede med nesten 400 lokalt ansatte over hele landet. Siden april 2015 har vi nådd over en halv million mennesker, hvorav 300.000 barn, med tiltak for blant annet å beskytte barn, gi dem bedre helse og ernæring og tilby skole. ECHO, EUs humanitære fond, støtter Redd Barnas arbeid for å gi de aller mest sårbare barna muligheten til å fortsette med undervisning.

 

Foto: Redd Barna
Redd Barna forsøker nå å få Omina tilbake til skolebenken, sammen med den yngre broren og en eldre søster.

Har ingen valg

Onkelen Salem (42), som nå passer på Omina, har selv en familie å passe på, og er dessuten skadet etter å ha blitt skutt i magen. Likevel er han familiens eneste inntektskilde.

 – Omina var i sjokk da hun hørte om farens død. Hun vil gjerne hjem til alle vennene sine, men vi har ingen valg enn å bli her. Hun blir ofte redd, særlig når hun hører lyden av skyting og eksplosjoner, sier han.

 Redd Barna forsøker nå å få Omina tilbake til skolebenken, sammen med den yngre broren og en eldre søster.

 

«This article covers humanitarian aid activities implemented with the financial assistance of the European Union. The views expressed herein should not be taken, in any way, to reflect the official opinion of the European Union, and the European Commission is not responsible for any use that may be made of the information it contains.»