Foto: Redd Barna/Veera Reddy
Seks år gamle Mutibur ble syk da han lekte i det skitne flomvannet. Han har hatt diare og feber i mer enn en uke. Redd Barna gav ham medisiner, og ba moren ta ham med til lege.

De nordøstlige delene av India, som grenser til Bangladesh, Bhutan og Myanmar, har blitt rammet av et voldsomt regnvær og oversvømmelser de siste ukene. Delstaten Assam er hardest rammet etter at elven Brahmaputra gikk over sine bredder. Seks millioner mennesker har blitt tvunget til å forlate sine hjem på grunn av vannmengdene. Det stillestående vannet er også svært farlig fordi det fører til sykdommer. Barna er mest utsatt for å bli syke.

I et lite telt som fungerer som bolig, uten vegger og med bare et tynt stykke tøy som tak, sover seks år gamle Mutibur. De andre barna er ute og leker – de er ikke like plaget av flommen som nettopp har gjort dem hjemløse. Men Mutibur orker ikke å leke.

– Han har vært syk i åtte dager nå, forteller moren hans.

Mutibur hadde diaré og feber allerede før flommen inntraff. Familien gav ham medisin fra en lokal lege. Han var i ferd med å kvikne til akkurat da flomvannet fra Baroliaelva brøt demningen og fosset inn i landsbyen. Medisinen til Mutibur forsvant i vannmengdene.

– Vi klarte ikke å berge noe som helst, sier moren. Familien flyttet opp på demningen, en liten forhøyning i landskapet, og ventet på at vannet skulle trekke seg tilbake.

Lekte i skittent vann 

Foto: Redd Barna/Veera Reddy
En jente skal hente rent vann, og må vasse gjennom det skitne flomvannet for å komme seg fram.

Mutibur ble med de andre barna og lekte i vannet som hadde flommet inn i området.

– De vasset rundt i det stillestående vannet i timesvis, sier Ahmad, som også bor på demningen.

Det tok ikke lang tid før Mutibur fikk nok en omgang med diaré og feber. Men denne gangen var det ikke mulig for familien å skaffe behandling.

– Livet vårt ble snudd opp ned av flommen. Vi har så mye vi må ordne opp i, forklarer moren.

Familien klarte å redde noen få ting som ikke ble vasket bort av flomvannet, men i mellomtiden ble Mutibur enda dårligere.

– Han klarer knapt å komme seg opp nå. Han ligger nesten hele dagen, og sover for det meste.

Bidrar med medisiner 

Foto: Redd Barna/Veera Reddy
Lille Munira på pappas arm er ett av flere barn som har blitt syke. Flomvann fører ofte med seg sykdommer som er lette å kurere, men det er vanskelig for familier som har mistet alt og har lang vei til nærmeste helsestasjon.

Et team fra Redd Barna og en lokal organisasjon møtte Mutiburs familie da de besøkte menneskene som hadde søkt tilflukt på demningen. De gav den lille gutten medisin og saltvannsoppløsning mot dehydrering, og rådet moren til å oppsøke en lege umiddelbart. Den nærmeste helsestasjonen ligger mer enn fem kilometer unna, og Mutiburs far måtte reise vekk for å finne arbeid etter at familiens sparepenger var brukt opp.

Munira (3) er også rammet av sykdom etter at flommen ødela familiens bolig. Hun hviler i farens armer. De har søkt tilflukt på en skole utenfor landsbyen, men har verken mat eller rent vann. Stadig flere barn i området har fått diaré etter flommen i Assam.

Trenger rent vann 

Foto: Redd Barna/Veera Reddy
Suraiya Bhanus hjem ble fullstendig ødelagt av flomvannet i Assam. Redd Barna støtter familiene slik at de kan bygge opp husene sine igjen, og starte sine liv på nytt.

Fra den eneste vannpumpa i den foreløpige leiren får de bare vann av dårlig kvalitet. Man kan se hvor skittent vannet er.

– Vi vet at vannet ikke er bra, men hva kan vi gjøre? sier Anwar.

En del av Redd Barnas nødhjelpsarbeid i området går nettopp ut på å dele ut vannrensetabletter til familiene, slik at de selv kan rense vannet de skal bruke. Ray Kancharala leder indiske Redd Barnas forebyggingsarbeid. Flom fører til at folk mister både bolig, vann og mat, forteller han.

– Det viktigste vi kan gjøre for å hjelpe familiene tilbake til et normalt liv er å få ordnet tilgangen til rent vann, mat og bolig. Skal vi kunne redde liv er det helt avgjørende å få dette på plass så raskt som mulig.

Hva gjør Redd Barna?

Dette gjør Redd Barna for de flomrammede familiene i Assam:

• Deler ut hygieneutstyr, presenninger, myggnetting, bøtter, krus, vannmugger og tepper

• Støtter familiene med penger, slik at de kan kjøpe mat på markedet, få ryddet bort skrot og kjøpe materialer til å reparere de ødelagte husene, slik at de kan flytte inn igjen.