Foto: Redd Barna/Per-Anders Pettersson
Alle barn som kommer til flyktningleiren Tawakal i Puntland blir målt for å finne ut hvor underernærte de er og hvilken behandling som passer best. Redd Barna har en kombinert klinikk og matutdelingssenter i leiren.

Habiba kom til Bosaso by i Puntland nord i Somalia for få dager siden etter en grufull åtte dager lang reise i en lastebil fra hovedstaden Mogadishu. Hun gjennomførte den tøffe reisen sammen med sine to barn Mona (3) og Ismael (3 måneder).

Alle tre er akutt underernærte; Habiba har ikke lenger melk å gi til Ismael fordi kroppen hennes er så underernært. Og Ismael har kastet opp og hatt diaré siden han ble født. Den lille gutten har sterkt behov for behandling.

Flyktet da mannen ble drept

Habiba har også et tredje barn som flyktet fra Mogadishu sammen med bestemoren. Sist Habiba hørte fra dem var for to uker siden. Da var de kommet til en by sentralt i Somalia. Nå aner hun ikke hvor sønnen og bestemoren hans befinner seg. Eller om de fortsatt er i live.

– Jeg forlot Mogadishu fordi mannen min ble drept. Han arbeidet som dagarbeider der hvor han kunne finne jobb, men ble drept da han prøvde å reise gjennom byen. Da kunne jeg ikke bli lenger, for jeg klarer ikke å skaffe nok mat til barna alene, forteller Habiba.

Hun klarte å skaffe 40 dollar for å betale for transporten med lastebil fra Mogadishu til Bosaso. Hun og barna var blant til sammen sju mennesker som satt i førerhuset på lastebilen. Lasteplanet var fullt av unge menn og kvinner som også ville flykte fra hovedstaden.

Foto: Redd Barna/Per-Anders Pettersson
Redd Barnas leger og ernæringseksperter jobber på spreng med å hjelpe de stadig flere underernærte barna på Afrikas horn.

Mistet absolutt alt

Fordi Habiba brukte alle pengene sine på transporten, hadde hun ingenting igjen til å kjøpe mat og vann for. Hver gang lastebilen stoppet, tigget hun om å få mat og vann til seg selv og barna. Underveis ble de også stoppet utallige ganger av væpnete militsgrupper. De stjal passasjerenes eiendeler.

Da de kom til utkanten av Galkayo, en by på grensen mellom sentrale Somalia og Puntland, tok lastebilen fyr. Habiba har brannsår over hele den høyre armen og beinet fordi hun ble sittende fast i førerhuset da brannen herjet. Hun har ikke fått noen behandling for brannskadene, fordi hun ikke har råd til å gå til sykehuset for å få den nødvendige medisinske hjelpen.

Da hun omsider kom rem til Bosaso, var klærne hennes brent og i filler. Barna hadde ingen klær i det hele tatt. Habiba ble satt av på byens største plass, og der spurte hun om veien til leirene for internflyktninger. Da møtte hun Karon Sheikh Hussein.

Den gode samaritan

Karon er styreleder for leiren Tawakal, hvor det bor 7000 mennesker. Mer enn 5000 av dem er barn. Karon tok med seg Habiba og de to barna hennes hjem til seg. Nå bor det fem voksne og 13 barn i det lille huset til Karon, men Karon deler alt hun har med Habiba og de andre flyktningene hun har gitt husrom.

– Vi har overlevd reisen hit. Nå har barna og jeg på oss klær som vi har fått av Karon. Vi hadde ingenting. Tørken har gjort oss helt desperate. Krigen hadde tatt det meste, nå har vi mistet det lille vi hadde igjen. Jeg er glad for å være et sted der det ikke er bomber eller våpen. Nå må jeg finne arbeid så jeg kan gi barna mine maten de trenger, sier Habiba.