Foto: Redd Barna / Cat Carter
Det tok Fatuma og barna seks uker å gå den lange veien fra hjemstedet i Somalia til flyktningleiren Dadaab i Kenya. Tørken tok livet av buskapen deres og gjorde det umulig for dem å bli værene i hjemlandet.

Firebarnsmoren Fatuma og familien brukte seks uker på å gå den flere hundre kilometer lange strekningen til flyktningleiren Dadaab. Redd Barna forteller at barna hennes – den yngste av dem på bare tre år – kom fram til leiren uten sko på beina. Føttene deres var dekket av blod, sand og blemmer etter den lange vandringen.

– Været var veldig tøft. Det var så varmt, og vi hadde nesten ikke ly for sola, forteller Fatuma. – Vann var også et problem. Vi hadde en brønn i landsbyen min, men den tørket inn. Så tørket også brønnen i nabolandsbyen inn. Da visste vi at det var på tide å dra.

Utsultet og dehydrert

Hassain (16) måtte forlate Somalia sammen med tante Abi og søsteren Sareye. Volden og tørken tvang dem på flukt over grensa til Kenya. Hver dag kommer det 1300 flyktninger til flyktningleiren Dadaab, og to tredjedeler av dem er barn.

Redd Barnas medarbeidere i flyktningleiren Dadaab nordøst i Kenya sier at barna som kommer dit er utslitte, underernærte og alvorlig dehydrert.

Ekstremtørken har, sammen med globale prisøkning på mat, ført til at tusenvis av barn i deler av Somalia, Kenya og Etiopia er svært underernært, og millioner står i fare for å lide samme skjebne. Noen familier har fortalt at de måtte gå i over en måned gjennom sand og en brennende hete i søken etter mat, vann og husly. Tørken og de høye matprisene ble for mye å takle. Mange av dem måtte i løpet av den tunge reisen kvitte seg med de få eiendelene de hadde med.

Bare i løpet av de to siste ukene har 20 000 mennesker kommet til Dadaab, noe som er en kraftig vekst sammenlignet med de mellom 4000 og 6000 som kom hver måned i løpet av fjoråret. To tredjedeler av de som er ankommet den siste tiden er barn, ifølge tall fra UNHCR – FNs høykommisær for flyktninger.

Sprengt kapasitet i leiren

Foto: Redd Barna / Cat Carter
Redd Barna i Dadaab hjelper barn med å gi råd, spore opp familie, tilby materiell støtte og aktiviteter som gjør at de kan tilpasse seg livet utenfor Somalia. Det er omtrent 162 000 barn i Dadaab, som er verdens største flyktningleir.

– Vi ser at det kommer rundt 1300 mennesker hit hver eneste dag. Noen av dem er i en helt forferdelig dårlig tilstand. Barn har reist lange avstander under skremmende forhold. De har mistet familien på veien og er i desperat behov for trygghet, helsetilbud og et normalt liv når de når fram til leiren, forteller Catherine Fitzgibbon, som er britiske Redd Barnas programsjef i Kenya.

– Nesten alle barna eller deres foreldre som vi har snakket med sier at de ikke bare flykter fra krigen i Somalia. Tørken og matvarekrisen utgjør en like stor trussel for dem nå, sier Fitzgibbon.

Pågangen av flyktninger legger et ytterligere press på område og ressurser i Dadaab, som er verdens største flyktningleir. Den er bygd for å huse 90 000 mennesker, men har etter hvert blitt Kenyas tredje største ”by” med over 360 000 flyktninger.

Ettersom kapasiteten i leiren allerede er sprengt advarer Redd Barna mot at pågangen av nye flyktninger vil forverre forholdene for barn i leiren som fra før av manglet tilstrekkelig med mat, husly og beskyttelse.

Redd Barna har satt i gang nødhjelpsarbeidet for å hjelpe familier som er rammet av tørken i Øst-Afrika. De behandler underernærte barn, deler ut mat og vann til sårbare samfunn og hjelper folk med å takle kommende tørkeperioder som er forårsaket av klimaendringer.