Foto: Redd Barna/Per-Anders Pettersson
Abukar (2) kan nå spise ris på egenhånd etter 20 dager ved stabiliseringsklinikken i Wajir, Kenya. Hans 60 år gamle bestemor Dahaba har aldri opplevd en så dramatisk katastrofe som denne ekstremtørken før.

– Dette er den verste tørken jeg har sett i mitt liv. Det er fullt av underernærte barn i landsbyen min. Vi har ikke rent vann og er helt avhengige av nødhjelp og utdelinger. Dette er de verste forholdene jeg noensinne har opplevd, sier Dahaba (60).

Afrikas horn er rammet av den verste tørken i manns minne. Det har ført til at ni millioner mennesker i Øst-Afrika nå er rammet av prekær matmangel. Vannkildene har tørket opp, avlingene slår feil, husdyrene dør og matvareprisene er skyhøye.

Husdyrene dør

– Før hadde vi 100 dyr. Nå har vi bare ti husdyr igjen. Vi pleide å ha god beitemark for dyrene våre. For tre måneder siden hadde ikke datteren min noen annen mulighet enn å ta med seg de få dyrene som fortsatt lever og to av barna til øde områder på jakt etter bedre beite, forteller Dahaba.

Foto: Redd Barna/Per-Anders Pettersson
Dahaba (til venstre) med barnebarnet Abukar og Makay med sønnen Abdirahim sitter og venter på at barna skal bli veid og målt. Begge de to akutt underernærte guttene har blitt i mye bedre form i løpet av tiden de har vært ved stabiliseringssenteret.

Siden datteren dro, har hun vært igjen alene i landsbyen med de tre andre barnebarna. Yngstemann er to år gamle Abukar. Den lille gutten var akutt underernært og sto i fare for å sulte i hjel da en av Redd Barnas oppsøkende helse- og ernæringsarbeidere møtte ham. 

– Nå har vi har vært på stabiliseringssenteret i 20 dager. Den dagen Abukar ble innlagt, var han veldig syk, sier Dahaba.

Nå er Abukar så frisk at han kan spise ris på egenhånd.

Bedre for hver dag

Ved siden av Dahaba og Abukar sitter Makay med sin to år gamle sønn Abdirahim på fanget. Han får også behandling på stabiliseringssenteret.

– Nå har vi vært her i ti dager, og han blir bedre for hver dag som går, forteller Makay, mens hun ser på mens sønnen spiser ris.

Foto: Redd Barna/Per-Anders Pettersson
Åttebarnsmor Makay (40) er bekymret for hvordan de andre sju barna klarer seg mens hun er på stabiliseringssenteret sammen med yngstesønnen Abdirahim.

Hun er lettet over at Abdirahim stadig blir bedre. Men samtidig bekymrer hun seg konstant for resten av familien.

– Dette er mer enn en tørke. Hjemme i landsbyen får jeg ingen hjelp og ingen lønning. Matsituasjonen i familien er fryktelig. Jeg har åtte barn, og de andre må klare seg på egenhånd mens jeg er her ved senteret med Abdirahim, sier hun.

Mannen til Makay har ikke noe arbeid og bidrar derfor med lite til husholdningen. Derfor er det barna som må gjøre alt de kan for å tjene penger til mat og vann.   

– Barna mine gjør alt det arbeidet de kan få tak i, som å hente vann eller vaske, sier Makay.

Dette gjør Redd Barna:

  • Deler ut vann i områdene som er hardest rammet av tørken. Vi bedrer også tilgangen til vann og sanitæranlegg i helseklinikker og skoler.
  • Deler ut vannkanner, filter og tabletter til å rense vann med for å sikre at folk ikke skal drikke forurenset vann i desperasjon.
  • Behandler akutt underernærte barn. Den livreddende behandlingen er ofte enkel og effektiv. Så langt i år har 8000 barn i Somalia fått slik behandling.
  • Hjelper familier til å kunne kjøpe sin ernæringsrik mat ved å dele ut matkuponger. Disse kupongene gir samtidig viktig støtte til de lokale kjøpmennene og markedene.
  • Overfører penger til familier som har mistet inntekten sin slik at de kan kjøpe det nødvendigste til barna.