Foto: Redd Barna
Ei jente ligger på en madrass inne i en forlatt skole i Jonglei, i Sør-Sudan. Barn er de mest utsatte når familier tvinges på flukt.

- Faren for en sultkatastrofe er stor. Regntiden er i ferd med å begynne, blant annet i Juba, der regnet nå høljer ned. Det betyr at 800 000 mennesker på flukt ikke rekker å få plantet noe, slik de ellers ville gjort på denne tiden av året. Dermed får de ikke noe å høste, forteller Randi Saure (51) på telefon fra Sør-Sudan.

I tre måneder har Saure jobbet med blant annet barns beskyttelse, i et land som beveger seg stadig nærmere en sultkatastrofe. Ifølge FN vil 3,5 millioner mennesker kunne bli rammet dersom ikke nødhjelpen når fram før regntiden starter for alvor.

Barn med våpen

Situasjonen blir stadig verre etter at det i midten av desember da det brøt ut kamper mellom president Salva Kiirs styrker og opprørere som støtter rivalen Riek Machar.

Til tross for våpenhvilen i midten av januar er det lite som tyder på at noen av partene planlegger å legge ned våpnene sine. Barnesoldater verves til hærer på begge sider av konflikten.

Foto: Redd Barna
De tre barna kom bort fra moren sin da kamphandlingene startet. Sammen med far håper de nå de kan finne henne igjen.
Foto: Redd Barna
Mange, som disse jentene, går opp til ti dager for å unnslippe kamphandlingene. Ofte etterlates gamle og syke i landsbyen, og mange blir syke av diare og malaria.

– Flere mødre fortalte meg hvordan barna i landsbyen har blitt drept av soldater som selv er barn. Det er ofte barnesoldatene som utøver den groveste, mest groteske volden. Barna blir brukt, kynisk og politisk, som en del av krigføringen, forteller Saure, som er utdannet barnevernspedagog.

Selv ber flere av barna som er rekrutterte som barnesoldater om hjelp, både til seg selv og til landet sitt.

– Jeg har snakket med flere som etterlyser mer utdanning til barn og unge i landet sitt, i tillegg til mat og vann, sier Staure.

Kur mot barnebruder og barnesoldater

Å sørge for at barn får gå på skole er en god måte å gi dem beskyttelse mot også andre store trusler barn i Sør-Sudan nå utsettes for. Det bidrar blant annet til å motvirke barnearbeid og bidrar til at færre jenter risikerer å bli giftet bort alt for tidlig.

– Når en familie og et samfunn investerer i barns skolegang får de en annen verdi enn som barnebruder eller barnesoldater. Dessuten gir det ofte desperate foreldre, som sliter med mange munner å mette, en god begrunnelse for hvorfor de skal vente til etter utdannelsen med å gifte bort døtrene sine, forklarer Saure.

Redd Barna har tidligere brukt skoler til barnevennlige områder i Juba, der barn kan leke trygt sammen, og områder der mødre sammen med sine spedbarn kan oppholde seg trygt og få psykososial støtte og hjelp.

Foto: Redd Barna
En mor med to barn, på flukt fra kamphandlingene i Sør-Sudan, bærer med seg alt de eier.

Mangler penger

Behovet er imidlertid langt fra dekket. Fortsatt har svært ingen offentlige skoler startet opp igjen, i et land som satset stort på utdanning da staten ble opprettet.

Mangel på finansiering er et stort problem som setter begrensninger for arbeidet med å beskytte barna.

- Vi får finansiert kun 6 % av det nødvendige arbeidet til beskyttelse av barn. Med mer midler kunne vi få gjort mye mer, sier Saure.

Og tiden er knapp, forteller hun:

- Det er fortsatt mulig å nå ut med hjelp til Sør-Sudan. Men det haster med å få etablert hjelpen før regntiden starter for fullt. Da er det for sent.