Foto: Redd Barna/Jon Wang
- Jeg tror vi kan få til en skikkelig bra fest. Og vi håper fredsprisvinnerne kommer! Åtte elever fra Sagene skole skal lage fredprisfest for å hedre vinnerne den 10. desember. Bakerst står Alva og Maylinn, foran fra venstre: Vetle, Joakim og Martin.

- Hvorfor får tre kvinner prisen? spør en nysgjerrig Martin (12) til sine fire medelever fra Sagene skole. - Jeg vet ikke, men de jobber jo for det samme, så alle tre fortjener prisen, sier Vetle (11). - Det er bedre å få litt av prisen enn ingenting, skyter Maylinn (12) inn.

I år skal åtte elever fra Sagene skole lage Redd Barnas fredsprisfest for årets fredsprisvinnere. Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2011 skal deles i tre like store deler mellom Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkul Karman for deres ikke-voldelige kamp for kvinners sikkerhet og deres rett til full deltakelse i fredsbyggende arbeid.

- Jeg har faktisk hørt om Johnson. Hun er president, sier Joachim (11).  - De andre to har jeg ikke hørt om før, men når jeg leser om dem nå, så finner jeg ut at de alle har jobbet med å styrke kvinners rett til ytring, og jobbet for å få til et demokrati, sier Alva (11).

Fredsprisfesten

Foto: Redd Barna/Jon Wang
Festkomiteen fra Sagene skole står med champagnebrus i glassene og følger spent med på annonseringen av årets fredsprisvinnere.

Hvert år siden 1997 har skolebarn møtt opp ved Oslo Rådhus for å feire vinneren av Nobels fredspris. Det skjer om formiddagen samme dag som den offisielle fredsprisoverrekkelsen 10. desember. I år faller 10. desember på en lørdag, og festen vil derfor være inne på Fredssenteret i stedet for ute på rådhusplassen. Hvert år er det også en festkomité som består av barn som lager Redd Barnas fredsprisfest. De står bak alt av innhold og regien under selve arrangementet.

- Jeg tror vi kan få til en skikkelig bra fest, men tror dere hun presidenten kommer da? Har ikke hun nok med å styre landet sitt? sier en bekymret Vetle. Når han hører at Al Gore kom, så ble det igjen god stemning.

Til neste møte i komiteen har alle fått i oppgave å finne ut mest mulig om fredsprisvinnerne, landene de kommer fra og litt mer om hvorfor akkurat de fikk årets fredspris.

Presidenten og utdanning

Foto: Redd Barna/Jon Wang
- Jeg har faktisk hørt om Johnson. Hun er president, sier Joachim (11). Til neste møte i komiteen har alle fått i oppgave å finne ut mest mulig om fredsprisvinnerne.

Ellen Johnson Sirleaf er Afrikas første demokratisk valgte kvinnelige president. Etter innsettelsen i 2006 har hun bidratt til å sikre fred i Liberia, fremme økonomisk og sosial utvikling og styrke kvinners stilling. Johnson Sirleaf har også vært aktiv på vegne av Redd Barnas utdanningskampanje "ABC redder barna".

- Hvis det er noe som kan åpne våre øyne for en bedre og fredeligere fremtid så er det utdanning. Jeg har selv sett virkningen av utdanning her i Liberia. En god lærer kan ikke bare vise elevene sine hvordan de skriver ord riktig eller hvordan man skal regne - de kan inspirere og vise barna hvilke muligheter de har i livet, sier Ellen Johnson Sirleaf i et forord til rapporten Where Peace Begins i 2008.

- Alle barn har rett til utdanning, men ikke bare hvilken som helst utdanning. Valget er åpenbart: Enten kan man utdanne barna til å  fortsette konfliktene og urolighetene i de landene de bor, eller så kan vi gi barna en trygg og positiv skolehverdag hvor de lærer om de bedre alternativene, sier Ellen Johnson Sirleaf

Leymah Gbowee mobiliserte og organiserte kvinner på tvers av etniske og religiøse skillelinjer for å gjøre slutt på den langvarige krigen i Liberia og for å sikre kvinners deltakelse ved valg. Hun har siden arbeidet for å styrke kvinners innflytelse i Vest-Afrika under og etter krig. Tawakkul Karman har både før og under "den arabiske våren", under de mest krevende omstendigheter, spilt en ledende rolle i kampen for kvinners rettigheter og for demokrati og fred i Jemen.