Foto: Redd Barna/Nevruz Ebru Aksu
Barn har rett til informasjon som er tilpasset dem. De får med seg det som skjer i mediebildet uansett, og de har behov for å forstå.

Bomben i regjeringskvartalet og massedrapene på Utøya var og er svært skremmende for barn. Rettssaken mot terroristen som tok 77 menneskeliv og skadet mange er nå ferdig med sin første uke. Den skal etter planen vare i ni uker til. Det er umulig å ikke få med rettssaken og de grufulle skildringene. Barn blir utsatt for sterke inntrykk gjennom TV, radio og på nettet. Bilder av massedrapsmannen er overalt. Redd Barna mener det er viktig å snakke med barna, slik at de får komme med sine spørsmål og inntrykk.

På barnas premisser

- Voksne må være ærlige, men svare og forklare på en måte som gjør barna mest mulig trygge. Barn trenger ikke alle detaljene. Snakk med barna på deres premisser, sier Grete Vandvik, rådgiver i Redd Barna.

Barn har rett til informasjon som er tilpasset dem. De får med seg det som skjer i mediebildet uansett, og de har behov for å forstå.

- Barn reagerer på så forskjellig vis, og et barn som tilsynelatende er uinteressert, kan være redd. Det er viktig for alle barn å vite at en voksen er der for dem hvis de trenger noen å snakke med, sier Vandvik.

Foto: Redd Barna/Elin Toft
Grete Vandvik er rådgiver på barns rett til å bli hørt. Hun oppfordrer både foreldre og lærere til å se på Supernytt sammen med barna, og snakke om det de ser.

Redd Barna håper også at lærere vil ta opp terrorangrepet 22. juli og rettssaken i undervisningen. Utdanningsdirektoratet har laget en egen samleside med råd om hvordan skoler og barnehager kan følge opp elevene som er berørt av terroren i Oslo og massakren på Utøya. Supernytt har en egen nettside med nyhetssaker om 22. juli.

Vil trenge hjelp

- Lærere kan gjerne bruke Supernytt i undervisningen. Og vi vil oppfordre foreldre til å se Supernytt sammen med barna sine og snakke sammen om det som blir tatt opp der. Barn må ikke bli sittende alene med sine spørsmål, sier Vandvik.

Barneombudet har også publisert råd til foreldre på sine nettsider. 

Redd Barna er i tillegg opptatt av at ungdommer som er særlig berørt, som har blitt skadet eller som har mistet noen de er glade i, må få ekstra hjelp i denne vanskelige tiden.

- Ungdommene vil trenge hjelp og støtte både under rettssaken og etterpå, sier Vandvik.

Redd Barna ga rett etter terrorangrepene råd til foreldre om hvordan de kunne snakke med barna. Rådene kan du lese her.