Foto: Redd Barna/Bjørn Lindgren
Skoleveien i Basra er full av søppel og kloakk.

15 prosent av Iraks befolkning er fortsatt fordrevet fra hjemmene sine i og utenfor Irak. Rundt 2,8 millioner mennesker er på flukt i eget land – halvparten så mange som i 2003.

– Hverdagen for irakere flest er fortsatt svært vanskelig. Helse, elektrisitet, vann og sanitære forhold er noen av utfordringene landet har. I 2009 gikk antall sivile som ble drept ned, men volden er fortsatt utbredt, sier Bjørn Lindgren. 

Elendige skoleforhold 

Under sitt besøk i Irak besøkte han flere skoler, blant annet skolen Al Boweed/al Waf i et fattig kvarter i Basra. Basra ble spesielt hardt rammet av krigen. Allerede ved ankomsten ble skolens problemer synlige. Skolen ligger i en fordypning i terrenget og tar imot vann og kloakk fra omgivelsene.
 
– Skolegården er den hittil verste jeg har sett. Barn lekte og plukket flasker og bokser i kloakken som lå stillestående rundt og inne i skoleområdet. Halvparten var oversvømt av kloakkinfisert vann. Det fløt med søppel og jernskrap fra kasserte pulter. I en del holdt noen av barna og en lærer på å strø sand over det verste, men enhver kunne se at det bare ville være kosmetisk og bare vare inntil neste regnskyll. Det var en ubeskrivelig stank, sier han.
 
Skolen har 2100 elever hvorav en stor del holdt til i gata utafor mens vi var der. Kapasiteten er sprengt, de fleste skolene kjører med to skift, mange med tre. Skolebygningen var fullstendig nedslitt. 

Foto: Redd Barna/Bjørn Lindgren
– Gjennomføring av barns rettigheter og prioritering av barns behov er helt avgjørende for Iraks framtid, uansett hvilken regjering som blir valgt, sier Lindgren.

Høy barnedødelighet

Barnedødeligheten i Basra er svært høy og helsesituasjonen prekær. Basra har en stor gruppe mentalt funksjonshemmede barn på grunn av skader etter radioaktiv stråling.
 
– Familiene er svært fattige og sykdommer spres på grunn av ødelagte vann- og sanitærsystemer. Radioaktivt avfall fra krigen skaper også store problemer. Våre ansatte forteller at leukemi, fysiske misdannelser og mentale funksjonshemninger er betydelig overrepresentert, sier Lindgren.
 
Det ser ut til at statsminister Nuri al-Malikis parti har gjort et godt valg i Irak, sier valgtjenestemenn til nyhetsbyrået AFP.

Barns rettigheter avgjørende for Iraks fremtid 

– Gjennomføring av barns rettigheter og prioritering av barns behov er helt avgjørende for Iraks framtid, uansett hvilken regjering som blir valgt, sier Lindgren.

Mange år med krig mot Iran, sanksjoner fra det internasjonale samfunnet, Saddam husseins undertrykkelse og til slutt invasjonen i 2003 har skapt enorme utfordringer. Irakiske barn har vokst opp med krig og vold mellom shia- og sunnimuslimer som en normalitet i dagliglivet.
 
Under krigen mot Saddam Husseins regime måtte Redd Barna trekke seg ut av Irak i 2004, men nå har organisasjonen startet opp arbeid igjen med fokus på rehabilitering av skoler, læreropplæring, beskyttelse av utsatte og sårbare barn og mobilisering av lokalsamfunn i gjenreisningen av landet.