Foto: Redd Barna/Inge Lie
Mange barn som har flyktet fra krig og sult i Somalia trenger ekstra oppfølging. Redd Barna gir dem muligheten til å bearbeide vanskelige opplevelser.

- Det har vært veldig spennende. Da jeg dro derfra hadde vi fått til mye. Noe av det siste vi gjorde var å få i gang ammetelt, hvor mødre kunne få hjelp til å komme i gang med amming. Mange somaliske mødre bruker morsmelkerstatning i stedet for å amme barna sine, og det er livsfarlig for små barn fordi vannet kan være forurenset. Noen mødre er også traumatiserte og har problemer med nærhet. Disse trenger ekstra oppfølging, og ble henvist videre slik at de kunne få profesjonell hjelp, forklarer Randi Saure.

Hun har vært på oppdrag for Redd Barnas beredskapsgruppe i Dolo Ado, sørøst i Etiopia, i to omganger før og etter årsskiftet. Rundt 150 000 flyktninger er fordelt på fem ulike leire, og hver dag kommer det 200 nye flyktninger over grensa. Matmangelen er fortsatt prekær på Afrikas horn, og krigshandlinger i deler av Somalia gjør det vanskelig for mange å få tak i mat.

Hjelper traumatiserte barn

I april kom Randi hjem til Norge, rik på nye erfaringer og kunnskap om hvordan man best kan hjelpe barna i flyktningleirene. Hele 80 prosent av flyktningene er under 18 år. Teamet som jobbet med barns beskyttelse bestod av åtte personer, så de var helt avhengige av å ha et godt samarbeid med lokale frivillige.

- Vi har også etablert områder for psykososial støtte for barn som slet. Der var det trygt, stille og koselig, med tepper på gulvet. Barna får terapi gjennom aktivitet, og nærhet til voksne. Vi fikk med oss eldre som drev med tradisjonelt håndverk, som kunne være sammen med barna. Da kunne de lære seg et håndverk samtidig som de bearbeidet vanskelige opplevelser, sier Randi.

Gjenforente familier

Foto: Redd Barna/Inge Lie
Farhan (3) mista moren sin etter at han kom til Etiopia. Gjennom systemet for å spore opp familiemedlemmer klarte frivillige å finne faren hans. De ble gjenforent, og Redd Barna har fulgt opp familien i tiden etter.

Systemer for å hjelpe barn som kommer uten foreldre, og oppsporing av familie er et annet viktig område Redd Barna jobber med i Dolo Ado.

- Jeg husker spesielt ei jente på 12 år som kom til transittleiren sammen med sine brødre på åtte og seks år. Foreldrene deres døde i Somalia, og de fikk hjelp fra naboer. De måtte flykte fra et angrep på landsbyen, og de løp for livet. En nabo hjalp dem slik at de kom seg med en lastebil. Etter noen timers kjøring fortsatte de til fots i tre døgn. De gikk om natta for å være i skjul. I starten hadde 12-åringen vanskelig for å ta imot hjelp, og hun stolte ikke på folk. Teamet vårt jobbet mye med dem. De tre barna bodde i et eget telt og fikk hjelp av en fosterfamilie inntil vi fant tanta deres. Barna visste ikke at hun var der, men gjennom klansystemet klarte frivillige å finne henne, minnes Randi.

Lokalt samarbeid

Foto: Redd Barna/Inge Lie
I dag bor det 150 000 flyktninger fordelt på fem leire i Dolo Ado. Hele 80 prosent av dem er under 18 år.

Hun forklarer hvorfor det er viktig å bruke de strukturene som allerede finnes i et slikt samfunn, i stedet for å bygge helt nye systemer. I Dolo Ado jobber Redd Barna tett med klanledere, eldre, kvinnegrupper og andre.

- Uten dem får vi ikke gjennomført noe som helst, men når de blir overbevist blir de et viktig bindeledd mellom Redd Barna og flyktningene. Vi hadde for eksempel ”tea talks” om skole, tvangsekteskap og andre tema. Disse lokale frivillige ble de somalierne kaller ”tauet mellom mannen og kamelen”.

Hjemme i Volda har Randi Saure begynt i en ny jobb der hun jobber med unge flyktninger som har kommet til Norge uten sine foreldre.

- De kommer blant annet fra Somalia, og jeg får mye bruk for det jeg har lært under de to oppholdene i Dolo Ado i Etiopia. Det er noe helt annet å ha vært der, kjent på luktene, følelsene og forstå den enorme omstillinga det er å flykte fra hjemlandet til et helt fremmed samfunn, sier Randi.