Foto: Redd Barna
Redd Barnas nødhjelpsteam i Tacloban deler ut hygieneartikler til familier hardt rammet av tyfonen.

Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende annonserte nye 140 millioner kroner på en pressekonferanse søndag.

- Vi ønsker å bidra til å lette lidelsene som barn, kvinner og menn nå gjennomgår i de rammene områdene på Filippinene, sier Solberg. Midlene skal gå til mat, vann, sanitær, helsehjelp, husly og andre behov i tråd med myndighetenes og FNs responsplan. I tillegg til FN, støtter regjeringen det akutte nødhjelpsarbeidet til Caritas, Redd Barna og det internasjonale Røde Kors, som allerede var på plass i de rammede områdene før tyfonen inntraff, og dermed kunne sette i gang arbeidet umiddelbart.

Foto: Redd Barna
Tove R. Wang på pressekonferanse i dag sammen med utenriksminister Børge Brende og statsminister Erna Solberg.

Fokus på barns liv

Redd Barnas internasjonale nødhjelpsrespons etter tyfonen Haiyan på Filippinene har fokus på å redde barns liv under svært vanskelige forhold. Etter flomvann og sterke vinder som ødela landsbyer og tok tusenvis av liv har de overlevende ventet i dager på vann og mat, medisiner og tak over hodet.

- Det er ikke bare tyfonen som har tatt liv. Vi vet at 40 % av barna var underernærte fra før, som betyr mindre motstandskraft. Denne kombinasjonen av underernæring, dårlige hygieniske forhold og mangel på rent vann, mat og medisiner rammer barn hardt, sier Wang. Det finnes ikke tall fra myndighetene på hvor mange av de døde og skadede som er barn, men Redd Barnas ansatte i Tacloban og andre byer melder om at barn er blant de døde som fortsatt ligger i ruinene.

Tusenvis av skoler borte

- Barns overlevelse, beskyttelse og utvikling er Redd Barnas hovedfokus. 5,2 millioner barn er rammet. Tusenvis av skoler er borte. Mange tusen kvinner skal føde barn. I kaoset som oppstår blir familier splittet og barn kommer bort fra sine foreldre. Vi vet av erfaring at enkelte kynisk utnytter situasjonen og utsetter barn for overgrep, misbruk og også bortføring, sier Wang.

Redd Barnas internasjonale nødhjelpsappell er på USD 30M (cirka 180 millioner kroner) og målet er å nå 500.000 filippinere med hjelp. Redd Barna har vært på Filippinene i over 30 år. I løpet av de siste dagene er til sammen ca 130 nasjonale og internasjonale ansatte i gang med hjelpearbeid, inkludert evalueringer av situasjonen og utdeling av artikler. Redd Barnas respons er såkalt multisektor, det vil si innenfor områdene mat og drikke, husly, beskyttelse, helse, sanitær og utdanning. Seks mobile helseklinikker med helseteam har vært operative siden fredag. Torsdag landet et fly med 100 tonn nødhjelp i Cebu flere fly er på vei i dag og i morgen med vann, sanitærutstyr, medisinsk utstyr og utstyr for nyfødte. Utdeling av pledd og hygieneartikler er i gang inne i Tacloban. Redd Barna har nødhjelpsoperasjoner ut fra baser i Tacloban (Leyte), Cebu (Cebu) og Roxas (Panay).

Foto: Redd Barna
Redd Barna har begynt å dele ut nødhjelpsutstyr som familiene sårt trenger i Tacloban.

Rask og god respons

Beskyttelse av barn og skolegang er viktige aktiviteter å sette i gang med tidlig. Redd Barnas trygge lekeområder gir barn anledning til å snakke sammen, leke og lese mens foreldrene organiserer sine liv. Redd Barna har mottatt 5 millioner kroner fra UD til beskyttelse og utdanning.

- Regjeringen har gitt rask og god respons og det er vi veldig glade for. Redd Barna har gitt tre millioner kroner av egne midler og i tillegg fått inn til sammen over 5 millioner kroner fra næringsliv og enkeltindivider, inkludert barn, som vil gå til nødhjelpsresponsen på Filippinene, sier Wang.