Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
Generalsekretær i Redd Barna, Tove R. Wang overrakte Nansenpassene til justisminister Knut Storberget. Redd Barna mener det er på høy tid at justisministeren gjør noe med situasjonen til papirløse barn.

- Hvis Fridtjof Nansen hadde levd i dag, ville de 400 papirløse barna som bor i Norge nå vært de barna han ville ha hjulpet. I Nansens ånd må Norge hjelpe de papirløse. Barna mangler grunnleggende rettigheter, sier Janne Raanes, leder av Norgesprogrammet i Redd Barna.

I går var det 150 år siden Fridtjof Nansen ble født, og dagen ble blant annet markert blant med en stor jubileumsfest i Oslo. Men i skyggen av jubileet, lever de 400 papirløse barna i Norge. De kommer fra land foreldrene mener det er utrygt å vende tilbake til og de kan heller ikke tvangsreturneres dit. Nansen var en forkjemper for rettighetene til flyktninger som ikke kunne returneres, og sto bak det første godkjente reisedokumentet for statsløse flyktninger, Nansenpasset.

400 Nansenpass

Redd Barna har i mange år arbeidet med å få politikerne til å finne en langsiktig og god løsning for barn som bor lenge i Norge, uten avklaring og uten rettigheter. Mens regjeringen arbeider med sin stortingsmelding om barn på flukt, må det finnes en løsning for disse barna. Papirløs-kampanjen har 40 organisasjoner bak seg, som krever at regjeringen tar ansvar nå. Mandag 10.oktober foran Stortinget overrakte en del organisasjoner, som Redd Barna og Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF), 400 Nansenpass til justisminister Knut Storberget. Dette gjorde de på vegne av Papirløs-kampanjen, ”Ingen mennesker er ulovlige”.  Justisministeren mottok passene, et for hvert barn som lever uten papirer og rettigheter i Norge. Gruppen papirløse, som har søkt asyl og fått avslag, men som ikke kan returneres, lever på siden av det norske samfunnet.

Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
Jasmin Tunc har fått avslag på asylsøknaden sin i ni år. Mandag møtte hun justisministeren, sammen med Tove R. Wang. Begge spurte om hva Storberget vil gjøre for barn som har bodd i Norge i mange år, uten oppholdstillatelse.

Møtte justisministeren

Med seg hadde Papirløs-kampanjen, Jasmin Tunc (16), som i ni år har fått avslag om oppholdstillatelse. Som papirløs sier Jasmin at hun opplever mange begrensninger i hverdagen.

- Hvorfor kan vi ikke drømme? Jeg føler Norge har stjålet alle mine drømmer. Jeg kan ikke drømme som alle andre barn, jeg har ikke den tryggheten eller friheten til å leve som alle andre barn, sier Jasmin til Nettavisen.

Mandag ettermiddag fikk Jasmin møte Storberget ansikt til ansikt og spurt sine spørsmål. Hun gjorde dette sammen med blant annet Tove R. Wang, generalsekretær i Redd Barna. Både Jasmin og Tove R. Wang spurte justisministeren hva han skulle gjøre med barn som har bodd i mange år i Norge, uten oppholdstillatelse. Justisministeren ville ikke komme med noen konkrete tiltak, men sa at han vil prøve å hjelpe de barna som har vært her lenge.

Bli med på aksjonen "Nansenpasset 2011".